Skip to main content.


den 13 november 2008


  Eva Dahlgren skiter i vem som tänder stjärnorna

Per Ewert, frilansskribent, och Stefan Gustavsson skriver i Norrbottens-Kuriren om Eva Dahlgren och Humanisterna. Eva Dahlgren är ju mest känd för sin låt ”Vem tänder stjärnorna?” från 90-talet. Då fanns det hos Eva Dahlgren en öppenhet för det andliga. Men nu har hon tyvärr fallit för neohumanismen och hon har deklarerat att hon inte tror på Gud. Ewert och Gustavsson kommenterar en intervju i tidningen Humanisten där Eva Dahlgren talar om hur hon kom att vända Gud ryggen. Så här säger hon:

Och framför allt kände jag, att jag vill inte tro på Gud. Jag kände att det låg ett slags omänsklighet i gudstron, som jag inte tyckte om. Jag ville tro på oss som är här. Att vi måste ta vårt ansvar. Så egentligen lämnade jag frågan med: ”Jag skiter i om Gud finns eller inte, men för mig så är han inte här.”

Om detta skriver Ewert och Gustavsson, och här får de verkligen till det:

Eva Dahlgren har haft hela 17 år på sig att fundera över vem som tänder stjärnorna. Och till slut avfärdar hon frågan med förklaringen att hon helt enkelt inte vill att Gud ska finnas, så därför struntar hon i saken. Onekligen en anmärkningsvärd motivering för en fråga med sådan dignitet.
Ingemar Hedenius förespråkade grundprincipen ”att inte tro på något, som det inte finns några förnuftiga skäl att anse vara sant.” Denna princip har knappast varit vägledande för Eva Dahlgrens val att bli ateist.

Så är det och Christer Sturmark, som intervjuar henne, verkar inte reflektera över hennes oförnuftiga hållning. Och här får Ewert och Gustavsson till det igen:

Kanske bör vi istället lyfta fram Eva Dahlgren som ett föredöme? Det skulle ju kunna vara så att hon helt enkelt bara är mer uppriktig än de flesta andra ateister. För tänk om sekulärhumanismen främst är byggd på smak, inte på argument?

Ja, säg mig den ateist som baserar sin övertygelse på goda argument.

Läs hela artikeln! Och läs även intervjun med Eva Dahlgren. Samtalet mellan Sturmark och Dahlgren illustrerar verkligen den nya humanismens närmast skrattretande ytlighet.

Per Ewert kommer i dagarna ut med en bok som heter just Vem tänder stjärnorna? Boken vill vara ett heltäckande försvar för den kristna tron utifrån människans stora existentiella frågor. Det verkar lovande.

Andra bloggar om: , , ,

Du kan kommentera, eller pinga från din egen sajt.4 kommentarer till “Eva Dahlgren skiter i vem som tänder stjärnorna”

 1. HH säger:

  Det är tydligt att Sturmark (i likhet med många andra i vårt samhälle) har en mycket bristfällig kunskap även om de mest fundamentala delarna i den kristna tron. Eller så handlar det om en medveten förvanskning, vilket inte heller låter alldeles otänkbart.

  Hittade dock en upplyftande mening mitt i den neohumanistiska smörjan. Eva Dahlgren säger:

  När jag pratar med människor om humanismen – jag känner ju nu att jag är humanist – säger de ofta att det känns så kallt.

  Det verkar som om folk i allmänhet trots allt inser vad det handlar om. Och det känns ju lite hoppfullt. Måtte vi bara kunna förvalta denna folkliga insikt och visa att den kristna tron i grunden står för det motsatta: värme, kärlek och befrielse.

  den 13 november 2008 kl 9:57
 2. Peter säger:

  Eva ger ett infantilt intryck i sin intervju med Christer. Hon tappade tron på Gud, för att munkarna på Pathmos körde bil och vattnade sina odlingar. Vad hade hon förväntat sig? Att dom skulle be så vattnade Herren trädgården, och att do skulle gå till fots. Det är tack vare sådana här intervjuer som man får ett intryck av att Humanisterna är ett trotsålders kvarvarande nej till det mesta. För vem kan ta en organisation på allvar efter att ha läste Eva Dalgrens svar?

  den 14 november 2008 kl 9:15
 3. Johan säger:

  Håler med Peter om Eva Dahlgrens och ateisters i allmänhet infantila intryck. De är som barn vilka tror sig veta mer än de vuxna, de tror sig veta allt, när de egentligen inte vet något alls.

  Eva Dahlgren är bara en fallnande stjärna.

  den 15 november 2008 kl 17:10
 4. Michael Häggqvist säger:

  Det visar ju på stor kärlek att angripa en annan människas livsåskådning via blogg. (Ironisk), borde inte vi kristna ställa oss frågan; VARFÖR är hon inte kristen? Kanske beror det på oss? Hur mycket kärlek/rättfärdighet har hon mött i sitt liv?
  Istället för att se ner på humanister/ateister borde vi försöka analysera VARFÖR de tror som de gör. Hur skulle Jesus ha gjort?

  den 16 november 2008 kl 0:18

Kommentera detta inlägg

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>