Skip to main content.


den 5 september 2012


  FRC, SPLC & KKK

Den 15:e augusti gick en beväpnad man in på ett kontor tillhörande organisationen Family Research Council (FRC). Han sa ”Jag gillar inte er politik” och öppnade sedan eld. En vakt blev skottskadad men hade sinnesnärvaro nog att kasta sig på den beväpnade inkräktaren. Mannen, en 28-årig gayaktivist, står nu åtalad för mordförsök.

Dådet var uppenbart politiskt motiverat. FRC är en konservativ kristen organisation som, bland annat, menar att utlevd homosexualitet är skadligt både för personen och för samhället i stort. För sin syn på homosexualitet har organisationen stämplats som en hatgrupp av Southern Poverty Law Center (SPLC), som är en tankesmedja och människorättsorganisation på vänsterkanten. På sin hemsida finns en ”hatkarta” över alla hatgrupper i USA. Där finns också en särskilt sida dedikerad FRC. Ledande personer inom SPLC har även jämfört FRC med Ku Klux Klan.

Om detta har det inte stått en notis i svensk media. Förvisso, ingen dog. Men mannens avsikt var att döda och utan vaktens snabba ingripande kunde det också ha skett. Jämför detta med uppståndelsen i januari förra året när en mentalt sjuk man dödade åtta personer i Arizona och skadade en demokratisk kongresskvinna. Den stora uppståndelsen och mediacirkusen kom inte så mycket att handla om det tragiska i händelsen som att Sarah Palin hade haft kongresskvinnans namn på en karta med kikarsikten. Utan någon som helst kunskap om mördarens motiv skuldbelades Tea party-rörelsen i allmänhet och Sarah Palin i synnerhet för att ha piskat upp stämningarna i landet och kartan ansågs ha inspirerat mördaren. Särskilt långt gick Dagens Birger Thureson som anklagade Palin för ”besinningslöst hat”.

Notera alltså att det i fallet med morden i Arizona uppstod en närmast världsvid debatt om politisk retorik som manar till våld, trots att mördarens motiv var okända och att han senare förklarades otillräknelig. I det första fallet, trots att vi här vet att den nu mordförsöksåtalade mannen hade politiska motiv, händer absolut ingenting. Inte ens en liten notis om händelsen. I rättvisans namn borde rimligen Birger Thureson ha ryckt ut och anklagat SPLC för ”politisk retorik laddad med besinningslöst hat”.

Varför blir det då en diskussion om politiskt laddad hatretorik i fallet med mördaren i Arizona men inte i fallet med attacken mot FRC? I det senare fallet hade en sådan diskussion varit högst befogad, i det första fallet var den inte det. Skillnaden är att den amerikanska högern inte kan skuldbeläggas denna gång. Och då, ja då finns det liksom inget att säga.

Jacob Rudolfsson skrev bra om detta förra veckan på Newsmill: När kristen tankesmedja attackeras är svenska medier tysta.

Läs även vad andra skriver om , , ,

Du kan kommentera, eller pinga från din egen sajt.



Kommentera detta inlägg

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function show_subscription_checkbox() in /var/www/poluha.se/basun/wp-content/themes/gila/comments.php:89 Stack trace: #0 /var/www/poluha.se/basun/wp-includes/comment-template.php(1554): require() #1 /var/www/poluha.se/basun/wp-content/themes/gila/single.php(41): comments_template() #2 /var/www/poluha.se/basun/wp-includes/template-loader.php(106): include('/var/www/poluha...') #3 /var/www/poluha.se/basun/wp-blog-header.php(19): require_once('/var/www/poluha...') #4 /var/www/poluha.se/basun/index.php(17): require('/var/www/poluha...') #5 {main} thrown in /var/www/poluha.se/basun/wp-content/themes/gila/comments.php on line 89