Skip to main content.


den 13 januari 2009


  Märkligheter i Dagen

Dagen är en ypperlig tidning och jag har vid några tillfällen övervägt om jag ska bli prenumerant. Men då och då dyker det upp saker från redaktionen som får mig att omvärdera min inställning till tidningen. Senast detta hände var den andra januari då tidningen publicerade en lista på 100 personer som uträttat något föredömligt under 2008. Detta var i och för sig ett gott initiativ och listan innehåller verkligen många föredömen. Men här finns ett par minst sagt märkliga val. Eller vad ska man säga om barnmorskan Susanne Andersson? Någon som känner till henne? Hon är känd för en sak, nämligen att hon uttalat sig kritiskt mot de pastorer och mot föreningen Människorätt för ofödda för att de kritiserat att kristna deltar vid aborter. Så här lyder redaktionens motivering till valet av henne:

Kristen operationssköterska som, trots risken att bli dömd och kritiserad, vågade höja rösten mot kristna ledare som utan kunskap om sjukvårdspersonalens verklighet entydigt fördömer dem som jobbar med aborter.

Denna kvinna sticker inte under stol med att hon själv assisterat vid många aborter. Hennes motivering: ”Det handlar om arbetsmoral, säger Susanne. Man ställer upp och hjälper varandra.” Exakt så kan en lägervakt vid ett dödsläger också resonera. De, liksom dessa barnmorskor, hjälper varandra att göra något väldigt ont. Och denna person sätter Dagen upp på sin 100-i-topp-lista för 2008! Snacka om ställningstagande! (Stefan Gustavsson har tidigare utförligt kommenterat Dagen-artikeln där Susanne Andersson framträder).

Någon risk för att hon ska bli dömd finns heller inte. Det hon gör är ju helt lagligt. Och visst kan det krävas visst mod att träda fram i denna fråga. Men då borde ju Dagen lyfta fram Mats Selander istället. Det är ju han och inte Susanne Andersson som gått emot kulturen här. Så har han också blivit avsevärt mer kritiserad (av Dagen inte minst).

På plats 29 hittar men sedan ärkebiskop Anders Wejryd. Vad har då han gjort för något föredömligt 2008? Jo, han har samlat världens religiösa ledare till en konferens om miljöhotet. Hippt, inte sant? Tidningen skriver:

Svenska kyrkans ärkebiskop har på eget initiativ bjudit in världens religioner till att ta tag i ett problem som hela mänskligheten står inför – klimathotet. Interfaith Climate Summit i Uppsala blev ett bevis på att religionen kan vara en drivkraft till att förändra världen.

Hallå, vet vi inte redan att ”religionen är en drivkraft till att förändra världen”?! Och hur har egentligen en konferens bidrag till detta? Och borde inte Svenska kyrkan arbeta lite mer för evangeliet och själars omvändelse istället för att beblanda sig med en mängd dubiösa religiösa rörelser? Svaren på dessa frågor är: jo, inget och självklart! Wejryd förtjänar uppenbart bara klander för mötet i Uppsala.

Som om det inte räckte med detta hittar jag även följande beskrivning av en ung bloggare vid namn Clara Lidström som gillas av redaktionen:

Tjej som inspirerar unga kristna genom sin blogg. Inga kristna programförklaringar, inget teologiskt babbel – utan bara liv, livsstil och person.

Jag vet inget om henne och har inte läst hennes alster. Men varför skriva ”teologiskt babbel”? Är inte teologi något högt och ädelt: kunskapen om Gud. Men formuleringen antyder att det inte är något man som kristen bör ägna sig åt. Helt snurrigt.

Andra bloggar om ,

Du kan kommentera, eller pinga från din egen sajt.



6 kommentarer till “Märkligheter i Dagen”

  1. DB säger:

    Tack för inlägget!

    Jag gillar att du vurmar för evangeliet och värdet av gudskunskapen. Det finns idag allt för få röster om dessa livsavgörande frågor!

    den 14 januari 2009 kl 14:04
  2. Lachen säger:

    Håller med. Läser Dagen varje dag och hittar ofta en del godbitar, men slås av deras märkliga strävan att ”balansera upp” med lite moderna ideér som knappast går ihop med klassisk kristen tro. Man vill bredda läsekretsen kanske, men förlorar en del av sin själ i samma drag. (Men de hade i alla fall ett grymt bra julkorsord i sin julbilaga!)

    den 14 januari 2009 kl 15:28
  3. susann saitajoki säger:

    SS säger:
    Gud välsigne dej och din familj!
    Det är som balsam att få läsa dina rakryggade och skärpta skriverier. ” Räds ej bekänna Kristi namn…”

    den 17 januari 2009 kl 15:17
  4. pelle säger:

    Tack Susann! Guds välsignelse behövs!

    den 17 januari 2009 kl 20:01
  5. Hosanna säger:

    Mycket bra reflektion.

    den 25 januari 2009 kl 18:12
  6. Aneht säger:

    Bra skrivet! Ibland blir jag väldigt förundrad när kristna ”går på världens linje”, och kritiserar dem som står för evangeliet. Det var skönt att läsa ditt inlägg i detta.Tack!

    den 29 mars 2009 kl 10:07

Kommentera detta inlägg

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function show_subscription_checkbox() in /var/www/poluha.se/basun/wp-content/themes/gila/comments.php:89 Stack trace: #0 /var/www/poluha.se/basun/wp-includes/comment-template.php(1554): require() #1 /var/www/poluha.se/basun/wp-content/themes/gila/single.php(41): comments_template() #2 /var/www/poluha.se/basun/wp-includes/template-loader.php(106): include('/var/www/poluha...') #3 /var/www/poluha.se/basun/wp-blog-header.php(19): require_once('/var/www/poluha...') #4 /var/www/poluha.se/basun/index.php(17): require('/var/www/poluha...') #5 {main} thrown in /var/www/poluha.se/basun/wp-content/themes/gila/comments.php on line 89