Skip to main content.


den 24 augusti 2012


  Reaktioner på domen mot Breivik

Under dagen kom så domen mot Breivik. Han fick det maximala straffet som kan ges för de 77 människoliv han tog, 21 år i fängelse och sedan förlängt med fem år i stöten. Domstolen ansåg alltså att Breivik var tillräknelig och därför ansvarig för sina handlingar. Enligt domstolen var det hans ideologi och inte vanföreställningar som motiverade honom. Domaren säger:

Den tilltalades uttalande om att vara i ett inbördeskrig kan förstås i en politisk kontext som förekommer i högerextremistiska subkulturer.

På detta reagerade Seglora Smedja snabbt med att det nu var ”dags att ta hatet på allvar”. De skriver:

När nu den politiska naturen hos Breiviks brott bekräftats så kan alla spekulationer om att han vore en ”ensam galning” avfärdas en gång för alla. Nu underlättas det antirasistiska arbetet något. Nu kan vi mer obehindrat reflektera över våldsideologin som gav hans gärningar livsluft… Hatet växer i Europa, och dagens dom mot dess mest välkände representant är en tydlig signal att det är dags att våga se på hatrörelsen med nykter och självkritisk blick.

En snarlik reaktion kom också snabbt från Expo:

Nu är det faktum att hans fruktansvärda handlingar var politiskt motiverade ett obestridligt faktum. Det återkommande mantrat ”ensam galning” kan med andra ord förpassas till historiens soptipp.

Dessa reaktioner innehåller många felaktigheter. För det första döms Breivik ensam och hans galenskap kan fortfarande diskuteras. Domstolen betraktar honom som tillräknelig men det är enbart ett juridiskt begrepp och säger inte mer än att mannen visste vad han gjorde och var fri att avstå. Att kalla Breivik både ensam och galen låter sig därför fortfarande göras.

För det andra utgör inte domslutet den slutgiltiga och fullständiga sanningen om Breivik och hans drivkrafter. Hade domstolen kommit fram till att Breivik var psykiskt sjuk och dömt honom till vård hade vi ändå varit fria att dra samma slutsatser. Så domslutet avfärdar inte ”en gång för alla” någonting, lika lite som det gör någonting till ett ”obestridligt faktum”. Domstolen sitter inte inne med någon gudomlig sanning som det bara är att rätta sig efter.

För det tredje utgör domen mot Breivik inte en dom mot de ideologier som, i olika grad, motiverat honom. Domstolen värderar inte dessa ideologier utan Breivik och hans handlingar. Domen mot Breivik påverkar därför inte alls hur vi reflekterar ”över våldsideologin som gav hans gärningar livsluft”. De ideologier som påverkat Breivik ska istället bedömas på sina egna meriter. Det går inte att ta genvägen över Breivik när man värderar allt som kan ha påverkat honom. Domen mot Breivik förändrar inte överhuvudtaget spelreglerna för denna värdering.

Det Seglora och Expo ägnar sig åt är att med verbalt våld tvinga samhällsdebatten i en riktning som tjänar deras syften. De vill kunna använda stämpeln Breivik för att kväva all debatt om invandring och islam. Främlingsfientlighet och rasism ska exponeras, ja. Och helt uppenbart inspirerades Breivik av våldsförhärligande ideologier som verkligen borde förpassas till historiens soptipp. Samtidigt måste det gå att ha kritiska synpunkter på invandrings- och integrationspolitik utan att stämplas som en breivikare. Det måste också gå att kritisera islam som vilken annan ideologi som helst. Jag förstår Seglora och Expo så att de vill begränsa utrymmet för detta, i mina ögon, legitima samtal. Låt oss inte gå i den fällan.

Läs även vad andra skriver om , , , ,

Du kan kommentera, eller pinga från din egen sajt.3 kommentarer till “Reaktioner på domen mot Breivik”

 1. Vankelhane säger:

  Lysande formulerat! Tack!

  den 25 augusti 2012 kl 14:26
 2. Martin säger:

  Du skrivar att man fortfarande kan beskriva Breivik som en ”ensam galning” och har en argumentering som i sig är helt hållbar. Jag har dock en väldigt stark ovilja mot att kalla någon för galen på grund av dennes ideologi eftersom det är ett ganska billigt sätt att avfärda folk som man inte håller med om. Vidare så finns det en hel del exempel på folk som förklarats galna på grund av sin ideologi eller tro (den som har läst Vilhelm Mobergs Utvandrarna kanske minns omnämnandet av en person som fick sluta sina dagar på Danvikens hosptial pga brott mot konventikelplakatet). Ensam tycks han dock ha varit.

  Jag är inget fan av Breivik och hans mord, men att klassa honom som galen ska vi vara mycket, mycket försiktiga med. Är alla galna som genomför terrorattentat eller ger sitt stöd åt sådant? I så fall så skulle en inte obetydlig del av vänsterfolket kunna beskrivas som galna enligt det intryck jag fått. Är det hans ideologi som gör honom galen? Om man tar bort våldsaspekten (idén att försöka främja ideologin med terror, vilket är den viktiga skillnaden mellan Breivik och andra) så är det många som delar hans kritik av samhället. Man kan inte klassa folk som sjuka per definition beroende på deras ideologi.

  Detta blev en ganska lång kommentar, men jag känner att det vore dumt att avfärda Breivik som en galning; det räcker att konstatera hur lite stöd han har bland dem som annars delar hans kritik av samhällsutvecklingen för att se att han är ganska ensam.

  den 10 september 2012 kl 17:37
 3. pelle säger:

  Martin, jag kallar inte Breivik galen pga hans ideologi. Det är snarare hans bristande empati, hans grandiositet och ensamhet som gör att det finns skäl att kalla honom galen. Men det är ändå inte min poäng. Det jag vänder mig emot är att domslutet skulle utgöra någon slags slutgiltig sanning om vem Breivik är och framförallt att det är en dom mot de ideologier som inspirerat honom. Det är det inte. Hans ideologier måste bedömas på egna meriter. Så kan han exempelvis ha rätt i vissa saker (i hans kritik mot multikulturalismen och hotet från islam). Diskussionen om meriterna i dessa föreställningar måste vi kunna ha oberoende av Breivik. Det Expo & Seglora vill är ju att stämpla ut dessa idéer eftersom Breivik nu är dömd som tillräknelig. Men det låter sig alltså inte göras.

  den 11 september 2012 kl 22:28

Kommentera detta inlägg

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function show_subscription_checkbox() in /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-content/themes/gila/comments.php:89 Stack trace: #0 /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-includes/comment-template.php(1554): require() #1 /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-content/themes/gila/single.php(41): comments_template() #2 /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-includes/template-loader.php(106): include('/customers/e/7/...') #3 /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/e/7/...') #4 /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/index.php(17): require('/customers/e/7/...') #5 {main} thrown in /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-content/themes/gila/comments.php on line 89