Skip to main content.


den 13 maj 2011


  Rättvisa skipades när Usama bin Ladin dödades

Mårten Schultz, professor i civilrätt, menar i DN att Usama bin Ladin undkom rättvisan är han förra veckan dödades av amerikansk militär. Så skriver han:

Men oavsett rättviseideal råder det samförstånd om en sak, nämligen formerna för rättvisan. En rättvis rättskipning ställer upp vissa processuella krav. Vi har rättegångar, vi förutsätter oskuld och vi utser neutrala domare.

Han menar också att reaktionerna på bin Ladins död uppvisar den slags primitivitet som nöjer sig med omedelbar vedergällning. I vår kulturs rättviseuppfattning är en fundamental beståndsdel ”att sträva efter att upprätthålla rättsstatens spelregler även när det är som svårast.” Vidare:

Det är i konfrontationen med ursinnet som lojaliteten med rättstatsidealet prövas. Nürnberg-rättegångarna och Rwandatribunalen byggde på tanken att även om brottslingen är en massmördare, och även om skuldfrågan är uppenbar, så kräver rättvisan mer än ett skott i pannan. Den kräver också en procedur; ett koppel som håller tillbaka besten som finns inom alla.

Med all respekt för Schultz rättsliga kunnande måste jag ändå säga att han har fel på alla punkter. För det första existerar rättsprocessen för att säkerställa en korrekt dom. Så domslutet är målet. Rättsprocessen är medlet och inget självändamål. Men Schultz gör processen till det centrala för rättskipningen. Detta är bakvänt.

För det andra behövde skuldfrågan inte utredas i fallet med Usama bin Ladin. Att förutsätta hans oskuld och utse neutrala domare var inte bara praktiskt omöjligt utan hade även varit att göra parodi på rättvisan. En rättegång mot Usama bin Ladin skulle vidare ha utsatt alla människor i hans omgivning för ett stort säkerhetshot. Hans anhängare drar sig som bekant inte för något för att uppnå sina mål.

För det tredje jämför Schultz också med Nürnbergrättegångarna som ju ställde massmördare inför rätta, fann dem skyldiga och sedan hängde dem. Något liknande hade förstås varit ett önskvärt scenario. Usama bin Ladin borde ha fått möta de anhöriga till alla de människor han dödat och sedan dömts till döden. Skillnaden är bara att Tyskland kapitulerade ovillkorligt och lade ner sina vapen. Med de förutsättningarna fanns det en möjlighet för någon form av rättsapparat att fungera. Men Usama bin Ladin och al Qaida hade och har inte gett upp. De fortsätter kriget mot västvärlden och bin Ladin ledde dem till sin död förra veckan.

När Saddam Hussein ställdes inför rätta blev rättegången ett rent spektakel. Saddam höll långa tal som inte hade med anklagelserna att göra. Och oron var stor att människor skulle inspireras av honom och ta till vapen för att antingen rädda honom eller orsaka kaos i landet. Det framkom heller inget nytt under den rättegången som på något sätt förändrade bilden av Saddam Hussein. Han var och förblev en brutal diktator och rättegången gjorde varken från eller till för att utreda hans brott. Som jag skrev om den rättegången: det verkar finnas gränser för hur stora brott som ett domstolsväsende kan hantera.

Mårten Schultz må vara juridikprofessor men hans uppfattningar och resonemang inger inte respekt. Att mena att Usama bin Ladin undgick rättvisan för att han aldrig ställdes inför rätta visar på en trasig moralisk kompass. Rättvisa är ju trots allt främst ett moralisk begrepp som innebär att straff och belöning utdelas i proportion till handlingen. Så sanktionen är uppenbart primär för rättskipningen. Och att fira att rättvisan på detta sätt hann i kapp Usama bin Ladin är inte primitivt. Nej, det är en moraliskt sund reaktion på att en ond människa inte längre utgör ett hot mot oss.

Läs även vad andra skriver om , , , .

Du kan kommentera, eller pinga från din egen sajt.5 kommentarer till “Rättvisa skipades när Usama bin Ladin dödades”

 1. peter säger:

  Det var fel av USA att gå in i ett land och där mörda en person med medborgarskap i ett tredje land. Till och ned Adolf Eichmann fångades in och han fick en rättegång. Efter krigets slut förordade USA att nazisterna kulle inför rätta, till skillnad mot Sovjet som ville avrätta alla utan att brotten kom i dagen. Föresten så var bin Ladin en gammal porrsurfande man som knappast utgjort någon fara för USA. Mord är alltid fel, för kom i håg vad Herren säger: Om någon slår dig på den ena kinden, vänd då den andra till.

  den 14 maj 2011 kl 9:39
 2. pelle säger:

  Peter, jag kommer snart att skriva ett inlägg om hur ord som ”vänd andra kinden till” och ”älska din nästa” ska appliceras på politisk nivå (ledtråd: de ska inte det). Att Israel ställde Eichmann inför rätta berodde på att man ville undervisa världen om hans brott, inte att man hyste några tveksamheter över att direkt avrätta en massmördare. Vg Nürnbergrättegångarna skrev jag ju om skillnaden: Tyskland hade kapitulerat ovillkorligen, det har inte al Qaida gjort. Och slutligen kan rättvisan rimligen inte bry sig så värst mycket om medborgarskap. Pakistan lät bin Ladin bo där och gjorde inget åt det. Klart USA måste agera.

  den 15 maj 2011 kl 23:20
 3. Johan Stoll säger:

  En fråga bara: Hur vet du att bin Laden var skyldig? Jag tror att han var det. Men jag trodde på WMD också, och där var jag lurad. hur vet vi att inte det skett även här?

  den 16 maj 2011 kl 19:50
 4. pelle säger:

  Usamas ledande roll inom al Qaida är väldokumenterad. al Qaidas ansvar för 11/9 är också väldokumenterad. Och du behöver inte ha blivit lurad vg WMD i Irak…

  den 18 maj 2011 kl 21:43
 5. Lukas säger:

  I grunden handlar det om en övertygelse: Vi människor kan inte ge liv och därför har vi inte heller rätt att ta liv. Endast Gud kan ge liv och därför är Gud den ende som har rätt att ta liv.

  Visst är det så krig/strid ibland är nödvändigt och människor kan dö, men problemet i detta fallet är att USA redan från början hade bestämt sig för att inte försöka ta bin Ladin till fånga utan man ville döda honom. Det är svårt att se på detta på annat sätt än att det var ett mord.

  den 19 maj 2011 kl 21:54

Kommentera detta inlägg

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function show_subscription_checkbox() in /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-content/themes/gila/comments.php:89 Stack trace: #0 /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-includes/comment-template.php(1554): require() #1 /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-content/themes/gila/single.php(41): comments_template() #2 /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-includes/template-loader.php(106): include('/customers/e/7/...') #3 /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/e/7/...') #4 /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/index.php(17): require('/customers/e/7/...') #5 {main} thrown in /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-content/themes/gila/comments.php on line 89