Skip to main content.


den 2 januari 2011


  Om att ersätta vinet med Pepsi

Igår hittade jag en reklamvideo från Pepsi som handlar om en kyrka i USA som, för att locka fler medlemmar, byter ut nattvardsvinet mot Pepsi och brödet mot Doritos. Nyckeln till kyrkans framgång sammanfattas av pastorn: ”Feed your flock”. Antagligen borde jag inte ha skrattat men det gjorde jag. Här är filmen:

Jag ser flera allvarliga problem med filmen:

1. Den driver med det heligaste av det heliga (åtminstone inom Katolska kyrkan). Blotta tanken på att byta ut nattvardsingredienserna för att locka medlemmar är hädisk. På så sätt liknar filmen de Muhammedteckningar som orsakat så stort rabalder. Men när någon driver med kyrkan händer ingenting, kanske beroende på kristenhetens ljumhet. Detta känner förstås marknadens aktörer av och kan därför ta ut svängarna utan risker.

2. Det faktum att Pepsi driver med nattvarden visar hur långt sekulariseringen av det amerikanska samhället har nått. Och det bådar inte gott för framtiden. Det amerikanska framgångsreceptet har ju varit en relativt otyglad kapitalism kombinerad med ett starkt kyrkligt engagemang. Kapitalismen har genererat välstånd, det kyrkliga engagemanget har lett medborgarna till att ha hand om sig själva och varandra. Utan det senare faller Amerika-tanken och USA kommer att bli som, säg, Frankrike.

3. Filmen visar också på ett fenomen som existerar inom kristenheten, nämligen en önskan att sänka trösklar för att locka nya generationer. Och det är inga problem med detta så länge ”trösklarna” endast handlar om kulturella yttringar, som vilka instrument som används i gudstjänsten. Men liberaliseringen av kyrkan beror på att de trösklar som sänks även tillhör det unikt kristna. Så undviker vissa kyrkor att tala om allt ”negativt” inom den kristna tron. Inom ”negativt” innefattas aborter, homosexualitet, synd, dom och helvete.

Så egentligen borde jag ha gråtit när jag såg reklamfilmen.

Andra skriver om: , , , ,

Du kan kommentera, eller pinga från din egen sajt.



1 kommentar till “Om att ersätta vinet med Pepsi”

  1. HH säger:

    1 Kor 11:27-29

    den 3 januari 2011 kl 0:31

Kommentera detta inlägg

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function show_subscription_checkbox() in /var/www/poluha.se/basun/wp-content/themes/gila/comments.php:89 Stack trace: #0 /var/www/poluha.se/basun/wp-includes/comment-template.php(1554): require() #1 /var/www/poluha.se/basun/wp-content/themes/gila/single.php(41): comments_template() #2 /var/www/poluha.se/basun/wp-includes/template-loader.php(106): include('/var/www/poluha...') #3 /var/www/poluha.se/basun/wp-blog-header.php(19): require_once('/var/www/poluha...') #4 /var/www/poluha.se/basun/index.php(17): require('/var/www/poluha...') #5 {main} thrown in /var/www/poluha.se/basun/wp-content/themes/gila/comments.php on line 89