Skip to main content.


den 24 november 2010


  ”Den ende gode muslimen är en dålig muslim”

Jag måste bara rekommendera en alldeles lysande diskussion om islam och muslimer mellan katolikerna Robert Spencer och Peter Kreeft. Temat för diskussionen är påståendet, som Robert Spencer försvarar, att den ende gode muslimen är en dålig muslim. Med det menar Robert Spencer att de goda muslimer vi ser omkring oss endast är goda i den mån de inte tar islam på allvar. Om och när de gör det kommer de att radikaliseras och bli det godas fiende.

Peter Kreeft å sin sida menar att vi som kristna har mycket att lära oss av muslimers gudsfruktan och fromhet. I många fall står de oss närmare, och borde så göra, än sekulariserade västerlänningar.

Se hela diskussionen och njut. Sällan har jag skådat ett så öppet och intelligent samtal om ett laddat ämne som detta.

Andra skriver om: , , , , , ,

Du kan kommentera, eller pinga från din egen sajt.8 kommentarer till “”Den ende gode muslimen är en dålig muslim””

 1. en muslim som är trött på att folk dömer muslimer säger:

  jag blir så förbannad när såna personer som inte vet ett skit om islam. men endå har dom magen att döma ut alla muslimer och säger masssa skit om oss. jag är en troende muslim men jag är ingen terrorist och står inte på deras sida och ni ska veta att dom muslimer som dödar och sårar människor är inte riktiga muslimer, för att i koranen står det inte att man ska döda men det det finns folk som tolkar det fel. och säger att dom dödar och krigar i guds namn. men alla muslimer är inte lika vi är också olika indvider. så sluta döm alla muslimer

  den 25 november 2010 kl 0:52
 2. pelle säger:

  Jag dömer inte alla muslimer. Läs mitt inlägg och se filmen. Det handlar om islam och att de muslimer som inte tar Koranens uppmaningar om Jihad på allvar enligt Koranens eget mått inte lever som de bör (dvs är ”dåliga muslimer”). Men de kan likafullt vara goda människor för det.

  den 25 november 2010 kl 1:36
 3. stefan säger:

  Tycker att det var en bra diskussion. Hade bara planerat att kolla några minuter men det slutade med att jag såg allt.

  Tycker att Spencer har helt rätt i allt han säger. Även Kreeft har en del poänger, men jag uppfattar honom ändå som ganska naiv och det känns som att han missar poängen rätt ofta.

  Till en muslim som är trött på att folk dömer muslimer:

  Känns som att även du missar poängen här. Du läser in (eller lyssnar in kanske är bättre) något som varken sägs eller ens antyds i den här diskussionen. Det är ingen som dömer någon här. Vad som diskuteras är religionen och ideologin Islam som helhet och hur den fungerar ihop med den ”kristna civilisationen”.

  Jag kan naturligtvis ha fel här men det är nästan som att jag får en känsla av att du inte ens har tittat på filmen utan att du bara utifrån det faktum att problemen kring islam ens diskuteras, rent instinktivt tolkar det som att folk misstänker alla muslimer för att vara terrorister. Det är den här sortens attityder som gör den här frågan så oerhört svår att diskutera ute i det offentliga.

  Nu vill jag inte ge mig in i någon debatt om det här, eftersom den sannolikt ändå inte kommer leda någonstans men jag vill ändå ställa en fråga till dig eftersom jag tror att du är den sortens muslim som du skriver att du är.

  En bit in på diskussionen säger en av debattörerna att han träffat både bra och dåliga muslimer men att han aldrig har träffat en troende muslim som vill se en stat som är separerad från Islam. Jag undrar därför helt uppriktigt hur du ser på det. Tycker du att en muslimsk teokrati är önskvärd eller acceptabel som politiskt system i ett land?

  Frågan är helt uppriktig och inte ett försök att göra någon sorts poäng av något slag.

  den 25 november 2010 kl 3:11
 4. Tomas B säger:

  Det här var en bra diskussion! Den skulle aldrig kunnat hållas i Sverige eftersom islamofob- och rasistkortet hade dragits upp efter någon minut och omöjliggjort all debatt.

  När man lär sig mer om islam och dess historia förstår man hur naiv svenska politikers globaliseringspolitik är.

  den 25 november 2010 kl 22:31
 5. Anders Gunnarsson säger:

  Enormt bra diskussion (som alltid när Kreeft är med). Snodde över den till min hemsida, med vissa av dina formuleringar. Hoppas det är OK!

  Kreeft finns någonstans i mitt hjärta sedan Credo 96 (då han var i Sverige)!

  den 25 november 2010 kl 23:48
 6. pelle säger:

  Kreeft finns i mitt hjärta också. Och jag minns honom från hans besök (vi borde ha sett varandra då). Men jag tycker nog att detta inte var någon av hans bästa framföranden. Hans kunskap om islam kunde helt enkelt inte jämföras med Spencers. Han blev lite ytlig, faktiskt. Sedan tycker jag ändå att han hade några poänger, bland annat den om att sekularismen och den allmänna västerländska dekadensen utgör ett större hot mot människors själar än islam gör.

  den 25 november 2010 kl 23:55
 7. Anders Gunnarsson säger:

  Pelle

  Vi sågs säkert då. Jag umgicks med Peder och hans ungkatolikgäng redan då (följde med dem till Opus Dei:s lokaler, där Kreeft fortsatte föreläsa: briljant).

  Du har säkert sett Kreeft på youtube. Ska på bloggen uppmärksamma en del av hans material där…

  Och visst Kreeft har varit bättre. Men Spencer var Islamexperten och Kreeft hade bra poänger mot Spencers två teser. Båda vann och så är det ofta att vara katolik 😉

  den 26 november 2010 kl 9:17
 8. Anders säger:

  Har personligen läst Koranen 2 ggr grundligt, har gjort 100-tals noter. Har också debatterat med muslimer och mycket, i Koranen, pålästa och kunniga ateister. Tyvärr har den debattsidan stängts. Saklig kritik av islam censureras numera ofta.

  Slutsatsen har blivit 1 Joh. 4:2-3

  (Kristus är inte likställd med ex. Abraham som Muhammed fastslår. Det är en helt avgörande fråga för kristna.)

  den 26 november 2010 kl 17:36

Kommentera detta inlägg

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function show_subscription_checkbox() in /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-content/themes/gila/comments.php:89 Stack trace: #0 /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-includes/comment-template.php(1554): require() #1 /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-content/themes/gila/single.php(41): comments_template() #2 /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-includes/template-loader.php(106): include('/customers/e/7/...') #3 /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/e/7/...') #4 /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/index.php(17): require('/customers/e/7/...') #5 {main} thrown in /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-content/themes/gila/comments.php on line 89