Skip to main content.


den 13 maj 2010


  Överdos

Johan Norberg har producerat en film baserad på sin bok En perfekt storm. Boken och filmen handlar om bakgrunden till finanskrisen 2008. Och filmen visar med all tydlighet att samma sak nu händer en gång till när land efter land i Europa (Grekland, Irland, Italien, Portugal, Spanien, Storbritannien) lider av stora ekonomiska problem. Lösningen är densamma som tidigare: stora räddningspaket. Men, hävdar Norberg, lösningen är problemet. Och jag tror honom.

TV4 Play visar nu filmen. Se den och fundera över det som händer i Europa nu. Och faktiskt även USA som är mer skuldtyngda än någonsin. Det finns en ekonomisk verklighet som våra politiker alltför länge ignorerat: det går inte att långsiktigt leva på lånade pengar. Därför måste statsbudgeten balanseras och skulder amorteras. Det är grundläggande ekonomi men många verkar tro att man kan ”spendera sig ur kriser”. Men det är ett falskt och omoraliskt budskap.

Filmen visar på problemet men den är inte tydlig med vad som är lösningen. Men antagligen måste Grekland få sjunka och kopplas loss från euron. Detsamma kan bli aktuellt för flera länder. Långsiktigt är den enda lösningen att dessa länder bantar de stora välfärdsstaterna som svällt över alla breddar. Och det är positivt. Så framtiden är ljus men ett stålbad väntar först.

Andra skriver om: , , , ,

Uppdatering 17/5: TV4 Play har tydligen tagit ner filmen efter väldigt kort tid. Men den går att hitta på YouTube om än med sämre upplösning. Se del 1, del 2, del 3, del 4 och del 5.

Du kan kommentera, eller pinga från din egen sajt.4 kommentarer till “Överdos”

 1. Anders säger:

  Mycket intressant. Skulle gärna vilja se detta. Tyvärr funkar inte länken längre. Är det för att TV4 har tagit bort programmet, eller finns det på annat ställe? Kan du fixa det Pelle?

  den 17 maj 2010 kl 9:10
 2. Anders säger:

  En fundering. Om det nu är sant som du skriver Pelle (vilket jag också tror): ”Därför måste statsbudgeten balanseras och skulder amorteras. Det är grundläggande ekonomi men många verkar tro att man kan ’spendera sig ur kriser’. Men det är ett falskt och omoraliskt budskap” så borde nog detta också gälla för var och en och inte bara begränsas till statsfinanserna.
  Jag har länge förbryllats över företeelsen amorteringfria lån och intuitivt tyckt att det ger felaktiga signaler. Istället för att amortera bort lånet så kan jag istället spendera mera både på själva husköpet och konsumtion så länge räntan är låg och fastighetsvärdena stiger.
  Mina ekonomiska kunskaper är begränsade men min intuition säger mig att i det långa loppet så kan det inte vara hållbart att ha en ekonomi som bygger på lånade pengar, låga räntor och stigande fastighetsvärden. Om det är sant för statsfinanserna borde det inte vara sant också för vars och ens privata ekonomi?

  den 17 maj 2010 kl 9:23
 3. pelle säger:

  Jag tänker så också. Så länge bankerna gör en realistisk bedömning av låntagarnas betalningsförmåga och anpassar långivningen därefter är det inget problem. Men bankerna har tagit stora risker och lånar mer än gärna ut. Kanske har det att göra med att bankerna är för stora för att gå omkull och därför räddas av staten när det går dåligt. Det skapar dåliga incitament för bra affärer. Var och en måste därför göra en egen bedömning av sin betalningsförmåga. Jag misstänker att många är dåliga på det.

  den 17 maj 2010 kl 21:39
 4. pelle säger:

  Anders, se uppdatering ovan. Jag har länkat till filmen på YouTube.

  den 17 maj 2010 kl 21:48

Kommentera detta inlägg

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>