Skip to main content.


den 20 oktober 2008


  Aborter, Obama och skatter

George Weigel, en katolsk teolog samt en ledande intellektuell i USA, skriver i Newsweek om det märkliga med att katoliker som utger sig för att vara pro-life ändå röstar på Obama. Argumentet är att abortfrågan ändå är förlorad och att det finns mycket annan ondska som man som katolik är bunden att bekämpa. Weigel svarar med att peka på hur mycket som fortfarande kan gå förlorat i abortfrågan om Obama vinner. Exempelvis ställer sig Obama bakom det som kallas Freedom of Choice Act (FOCA) och som innebär att alla regleringar av aborter (som att föräldrar måste underrättas om en minderårig vill göra abort) ska tas bort.

Weigel menar vidare att slaget om abortlagstiftningen inte alls är förlorat eftersom den förblir ytterst kontroversiell i USA. Och Högsta domstolen har vid tillfällen tillåtit delstater ha kvar lagar som reglerar aborterna.

Weigel avslutar:

Biden is not the only Catholic who will be seriously challenged by an Obama administration bent on reversing what its pro-choice allies regard as eight years of defeat; pro-life Catholics will face different, if equally grave, dilemmas. The bishops already find themselves defending the Catholic integrity of Catholic hospitals under pressures from state governments; those pressures, as well as pressures on doctors and other Catholic health-care professionals, will increase in an Obama administration, especially if FOCA succeeds in knocking down state conscience-clause protections for Catholic health-care providers and institutions. And should an Obama administration reintroduce large-scale federal funding of abortion, the bishops will have to confront a grave moral question they have managed to avoid for decades, thanks to the Hyde amendment: does the payment of federal taxes that go to support abortion constitute a form of moral complicity in an ”intrinsic evil”? And if so, what should the conscientious Catholic citizen do?

Ja, det sista är verkligen intressant fråga för oss här i Sverige. Abortverksamheten har än så länge inte varit offentligt finansierad i USA. Så medborgarna har kunnat betala sina skatter utan att på sätt stödja det som sker på abortklinikerna. Men med Obama som president kan det bli annorlunda. I Sverige är alla ”solidariskt” med och betalar för de årliga 37000 aborterna. Det är förstås fruktansvärt. Och det säger något om vårt lands moraliska bankrutt.

Är det dags för en skatterevolt?

Andra bloggar om: , , ,

Du kan kommentera, eller pinga från din egen sajt.2 kommentarer till “Aborter, Obama och skatter”

 1. Jacob Astudillo säger:

  Hur då? Kan man vägra att betala skatt? Det visste jag inte.

  den 20 oktober 2008 kl 21:34
 2. Pelle Poluha säger:

  Allt är frivilligt för den som är beredd att ta konsekvenserna av att följa sitt samvete. En revolt vore ingen revolt om den inte krävde vissa offer…

  Men detta var ju ett goddag-yxskaft-svar insåg jag under natten. Jag tänkte på dem som har möjlighet att själv betala in sina skatter. För dem som inte har det, och det är ju de flesta, blir det svårare. För dem återstår att göra avdrag och uppge felaktig skattetabell och sedan vägra restskatten.

  Sedan vill jag inte rekommendera detta i nuläget…

  den 20 oktober 2008 kl 21:39

Kommentera detta inlägg

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function show_subscription_checkbox() in /var/www/poluha.se/basun/wp-content/themes/gila/comments.php:89 Stack trace: #0 /var/www/poluha.se/basun/wp-includes/comment-template.php(1554): require() #1 /var/www/poluha.se/basun/wp-content/themes/gila/single.php(41): comments_template() #2 /var/www/poluha.se/basun/wp-includes/template-loader.php(106): include('/var/www/poluha...') #3 /var/www/poluha.se/basun/wp-blog-header.php(19): require_once('/var/www/poluha...') #4 /var/www/poluha.se/basun/index.php(17): require('/var/www/poluha...') #5 {main} thrown in /var/www/poluha.se/basun/wp-content/themes/gila/comments.php on line 89