Skip to main content.


den 8 juni 2007


  Obildade, ohistoriska och okloka

För någon vecka sedan kunde vi läsa på ”Humanisternas” egen debattsida (läs Expressens sidan 4) att lagen om religionsfrihet borde avskaffas. På något sätt menade artikelförfattarna, mestadels styrelseledamöter i ”Humanisterna”, att denna religionsfrihet verkar diskriminerande mot dem och andra ateister.

Igår fick de svar av juridikprofessor Peter Wahlgren som i en krönika i Dagens Juridik helt avfärdar Sturmark & co:s kritik mot lagstiftningen. Tydligen avskaffades lagen om religionsfrihet redan 1999… Wahlgren sammanfattar:

Artikeln är sammantaget egendomlig. Huvudargumentet är att en sedan sju år upphävd lag skall avskaffas. En välvillig tolkning – att syftet är att avskaffa de bestämmelser som f.n. berör religionsfrihet eller begreppet som sådant – förtar inte intrycket av bisarreri. Slutledningarna speglar okunskap om lagars funktioner och oförståelse för religionsfrihetens centrala syfte.

Effekterna av att sprida vilseledande texter med felaktigt innehåll är rimligtvis negativa. Humanism associeras med förnuft, medmänsklighet, tolerans och ansvar. Det finns även bildningsideal, humanisten bör något behärska de humanistiska ämnena historia, filosofi och gärna även textanalys. Mot den bakgrunden framstår Förbundet humanisterna som otydligt, motsägelsefullt och kontraproduktivt.

Följaktligen utfärdas här en varning för denna gruppering. Styrelsemedlemmarna som författat texten förefaller obildade, ohistoriska och okloka. Låt dem gärna komma till tals men beakta att vad som framförs kan vara rena rappakaljan och att de seglar under falsk flagg.

”Styrelsemedlemmarna … förefaller obildade, ohistoriska och okloka.” Ja, det är sannerligen det intryck man får. Trots detta ska ”Humanisterna”, enligt Sturmark, vara Sveriges mest växande folkrörelse. Men så är det också dokusåpans tid.

Andra bloggar om: , ,

Du kan kommentera, eller pinga från din egen sajt.Kommentera detta inlägg

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function show_subscription_checkbox() in /var/www/poluha.se/basun/wp-content/themes/gila/comments.php:89 Stack trace: #0 /var/www/poluha.se/basun/wp-includes/comment-template.php(1554): require() #1 /var/www/poluha.se/basun/wp-content/themes/gila/single.php(41): comments_template() #2 /var/www/poluha.se/basun/wp-includes/template-loader.php(106): include('/var/www/poluha...') #3 /var/www/poluha.se/basun/wp-blog-header.php(19): require_once('/var/www/poluha...') #4 /var/www/poluha.se/basun/index.php(17): require('/var/www/poluha...') #5 {main} thrown in /var/www/poluha.se/basun/wp-content/themes/gila/comments.php on line 89