Skip to main content.


den 27 februari 2007


  Kyrkoledare ryter till

Så har äntligen några kyrkoledare rytit till över att kristdemokraterna nu vill driva igenom att utländska medborgare får komma till Sverige och göra abort. I lördags skrev Anders Arborelius och Sten-Gunnar Hedin på DN Debatt:

Som kristna är vi djupt oroade över att man i Sverige förbereder ett nytt lagförslag som ger alla möjlighet att komma hit och göra sena aborter mellan vecka 13 och 18, vilket inget annat land i EU tillåter.
Vi sörjer över att detta lagförslag backas upp av en kristdemokratisk socialminister, Göran Hägglund. Det är för oss obegripligt att han stöder detta förslag och samtidigt hävdar att detta skulle krävas av EU, vilket vårt lands främste expert i EU-rätt professor Ulf Bernitz bestämt förnekar. Vill man driva bort trogna kristdemokratiska väljare, som ofta väljer partiet just eftersom det har en mer restriktiv syn på aborter?

De skriver också att de kan tvingas uppmana sina medlemmar att inte rösta på kristdemokraterna i nästa val och därmed försvåra, om inte omöjliggöra, för alliansen att få ny majoritet.

Arborelius och Hedin har antagligen helt rätt i sin analys. Trogna kristdemokrater, ofta kristna abortmotståndare, kommer kanske inte att ge kd sin röst vid nästa val och därmed riskerar partiet att hamna under fyra procent. För ett parti som gör det absoluta människovärdet till sin största fråga är abortfrågan central. Men det verkar inte den nuvarande ledningen förstå. Nej, den hänvisar till att partiet sedan 10 år accepterar den nuvarande abortlagstiftningen och det är nu helt naturligt att låta andra EU-medborgare ta del av vår fina service. Och Hägglund diskuterar nonchalant abort i termer av vård.

Hägglund och den nuvarande kristdemokratiska ledningen förtjänar kritik. Ingen har nog förväntat sig några underverk i form av en kraftig sänkning av abortgränsen eller obligatoriska kuratorsamtal (där frågan om kvinnan verkligen vill göra abort borde ställas). Nej, Sverige är inte redo för en sådan kursändring nu. Men det har ändå varit rimligt att förvänta sig att kristdemokraterna inte skulle pådrivande för ytterligare liberalisering av abortlagstiftningen. De borde åtminstone ha suttit stilla i båten.

Oavsett om Arborelius och Hedin uppmanar sina medlemmar eller inte, är risken stor att kd åker ur riksdagen vid nästa val. Det politiska engagemanget är redan svalt hos många kristna. Den fråga jag ställer mig, och många andra också, är vilket parti som då skulle få kärntruppernas röster. Finns det något parti som bättre än kd värnar de oföddas intressen? Det skulle i sådana fall vara Sverigedemokraterna. Men dit är steget långt.

Kristdemokraterna förtjänar alltså kritik. Men Sten-Gunnar Hedin borde samtidigt rannsaka sitt eget samvete. Hur tydliga är pingströrelsen i abortfrågan? Kristdemokraterna behöver folkligt stöd för att ta steg i en mer abortrestriktiv riktning. Var är kyrkans röst? Även Arborelius borde fundera över om inte kyrkans opinionsarbete borde bestå i mer än att cirkulera påvliga dokument. Att skriva en debattartikel och klaga på Hägglund är inte fel. Men kyrkans stora arbete handlar om att väcka människors samveten.

Andra bloggar om: , ,

Du kan kommentera, eller pinga från din egen sajt.1 kommentar till “Kyrkoledare ryter till”

  1. Kyrkorna behöver driva mer opinionsarbete för att väcka samvetena. - Bengts Blogg säger:

    […] […]

    den 27 mars 2010 kl 11:19

Kommentera detta inlägg

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>