- basun - https://basun.poluha.se -

Att säga nej till massinvandring

Trist ledare i SvD idag [1]. En Rola Brentlin från Migro menar att folkomröstningen i Schweiz idag grundas i … rädsla och fördomar:

Kanske visar exemplet Schweiz att inte ens ekonomi, språk och integration nödvändigtvis utgör garantier för ett lands öppenhet och tolerans gentemot invandrare. Fördomar och rädsla kan ändå ta över. För dem som värnar rörligheten bör detta stämma till eftertanke.

Det är den typen av kommentarer som rättfärdigar trista metadebatter. Det vill säga: är det överhuvudtaget en legitim uppfattning att vilja begränsa invandringen?

För Migro-folket är alla människor världsmedborgare och nationell identitet bara något farligt. Men nationen har under lång tid varit det sammanhållande kittet, en källa till stolthet och samhörighet. Massinvandring påverkar detta. Det blir ingen assimilering utan en massiv förändring av den inhemska kulturen. Detta måste man rimligen kunna säga nej till av andra skäl än rädsla och fördomar.

Läs även vad andra skriver om massinvandring [2], Schweiz [3], Migro [4].

3 kommentarer (Öppna | Stäng)

3 kommentarer Till "Att säga nej till massinvandring"

#1 Kommentera Av Erik På 09 februari 2014 @ 21:38

Det är fulretorik att tillskriva allt invandringsmotstånd till nån slags rädsla eller tom fobi.
Om man vrider och vänder på det kan i såna fall SAMTLIGA politiska frågor sägas vara baserade på en rädsla för något.

Trist att vi har en så infantil politisk diskussion i Sverige idag.
Ännu tristare är att folk sväljer retoriken, ofta ens utan att reflektera över saken överhuvudtaget.

#2 Kommentera Av Dan På 10 februari 2014 @ 6:37

USA grundades genom massinvandring och år väl ett av de länder med starkast nationell identitet?

#3 Kommentera Av stefan På 11 februari 2014 @ 15:50

@Dan
Usa grundades knappast genom bidragsinvandring och inte under en tid då regleringar/skatter/priser/minimilöner etc drivits upp till en sådan nivå att enklare arbete var olönsamt/otillåtet.

OnT:
Politiker och journalister håller på att sänka sig själva i den här frågan. De kan inte försvara sin politik med rationella argument, utan måste ägna sig åt hot, mobbing och aggressivitet mot sina motståndare och försöker vinna debatterna genoma att skrika högst och undvika alla obekväma frågor. Men vanligt folk med tillgång till Internet kan enkelt skåda bluffen och nu när journalisterna och politikerna är avslöjade tror jag att trenden är på väg att vända.

Det främsta argumentet mot dagens integrationspolitik har dock inte med nationell identitet att göra utan med ekonomi.