Skip to main content.


den 18 september 2012


  Om lättklädda damer och lättkränkta muslimer

Om en man skulle våldföra sig på en kvinna efter att ha blivit uppeggad av en film med naket innehåll skulle ingen få för sig att säga: ”Vi tar avstånd från våldtäkten. Och kvinnor borde inte vara så lättklädda”. För även om mannens lust tändes när han såg filmen inser vi att våldtäkten varken förklaras eller legitimeras av filmen. Inte ens om offret själv hade gått runt barbröstad hade det legitimerat mannen att ta henne med våld. För även om kvinnan med sitt klädval frestat mannen är han inget djur som enbart styrs av instinkter. Han är en människa och som sådan har han en förmåga och en plikt att låta huvudet styra kroppen.

Att i samma andetag som man fördömer våldtäkten samtidigt fördöma kvinnors lättkläddhet sänder ut ett budskap om att dessa har med varandra att göra när så inte är fallet. I själva verket är dessa två händelser helt separata och bör diskuteras åtskilt från varandra.  Ännu mindre motiverar händelsen en diskussion om lättkläddheten som fenomen eftersom fokus då hamnar på något som faktiskt är helt irrelevant för stunden och är av en helt annan dignitet än våldtäkten.

Jag tror att de flesta inser detta. Ändå är det exakt denna diskussion som nu förs om attackerna mot de amerikanska ambassaderna och konsulaten. Från den amerikanska administrationen och nedåt hörs samma budskap: ”Vi fördömer dödandet. Och vi tar avstånd från denna hemska film som förolämpar islam.” (Se exempelvis USA:s FN-ambassadör Susan Rice kommentera händelserna). Så vill nu den amerikanska regeringen att Google plockar bort filmen. Som om den överhuvudtaget har något att göra med våldsamheterna. Man kan också, som Expo, ta tillfället i akt att ge stort utrymme åt kritik av filmen och de ”islamofobiska” krafter som ligger bakom den. De går så långt att de faktiskt kallar både de muslimska våldsverkarna och männen bakom filmen för extremister och därmed moraliskt likställer deras handlingar.

Istället för att kommentera filmen borde budskapet från USA till de muslimer som nu är upprörda vara: ”Väx upp! Fatta att vi har yttrandefrihet i detta land. Ta avstånd från våldsverkarna ibland er. Och se sedan till att städa i eget hus innan ni börjar klaga på orättvis behandling.” Och vi övriga bör fördöma våldshandlingarna och dödandet och vänta lite med diskussionen om filmen.

Läs även vad andra skriver om , , .

Du kan kommentera, eller pinga från din egen sajt.3 kommentarer till “Om lättklädda damer och lättkränkta muslimer”

 1. Ralph Haglund säger:

  Man kan ju alltid roa sej med att på YouTube söka efter ’Cairo bellydance’ och liknande, det går tydligen väl för sig.

  den 18 september 2012 kl 23:04
 2. Peo säger:

  Agree, och det är ofattbart att man inte säger detta!

  den 19 september 2012 kl 19:47
 3. paul säger:

  Håller med….sluta stryk mehårs hela tiden..
  Dock bör man vara väldigt medveten om att delar av kristenheten såg väldigt lik ut för några hundra år sedan, där man straffade folk med döden för diverse grejer.
  Jag anser att vi i väst med ekonomi och utbildning har ett ansvar att lyfta övriga världen, däribland bla. delar av islamtroende världen.

  Är det så att de känner att de slår från underläge…? dåligt självförtroende i kombination med att ngn enstaka person uttrycker konstnärsfrihet som uppfattas som hån…?

  Därifrån till att man faktiskt vill döda någon förstår jag inte, men en sak är säker….vi måste bygga bort ”vi och dom” känslan….

  den 20 september 2012 kl 21:16

Kommentera detta inlägg

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>