Skip to main content.


den 9 december 2010


  En profillös kyrka blir till

Sugen på att gå med i Frikyrkan? Eller Samfundskyrkan? Eller varför inte Enhetskyrkan? Tro det eller ej, men dessa är tre av de fem föreslagna namnen på det nya samfund som blir resultatet av sammanslagningen av Baptistsamfundet, Missionskyrkan och Metodistkyrkan. Varför så intetsägande namn, månntro? Jo, namnet ska vara ”ett tämligen neutralt begrepp som kan fyllas med det innehåll som verksamheten och uppdraget signalerar”.

Frågan jag ställer mig är då vilket existensberättigande detta nya samfundet har? Varför gå med i en helt profillös kyrka? De tidigare namnen signalerade något: vikten av vuxendopet, missionen och det metodiska arbetet med sin helgelse. Samfunden uppstod för att deras grundare brann för något och inte stillatigande kunde åse teologiskt och moraliskt förfall inom de dominerande kyrkorna. Vad brinner de människor för som är med och grundar detta nya samfund. Det verkar inte vara så mycket.

Det går förstås att ha synpunkter på de uttryck som det starka sanningspatoset tog sig. Splittring går emot kyrkans väsen och ger makt till människor som inte är utrustade att hantera den. Men det fanns i alla fall ett teologiskt och moraliskt patos som helt saknas idag. Säg mig dem som går med i en viss församling på grund av teologisk övertygelse idag? Jag känner bara till några få, nämligen de som konverterar till den Katolska kyrkan. Det moraliska förfallet visar sig som tydligast i abortfrågan, nu senast illustrerat av Torsten Åhmans blogginlägg (”Frågan är så komplicerad. Inte ens bland kristna som anser sig vara bibeltroende är man helt enig om när livet börjar.”).

Problemet med att hitta ett vettigt namn till det nya samfundet illustrerar detta förfall.Varför inte rätt och slätt kalla samfundet för ”Liberala kyrkan” eller kanske ”Moderna kyrkan”? Tydlighet vitaliserar.

Andra skriver om: , , , ,

Du kan kommentera, eller pinga från din egen sajt.1 kommentar till “En profillös kyrka blir till”

  1. Anders Gunnarsson säger:

    På tal om en helig apostolisk och katolsk Kyrka, så är vissa saker sig lika än idag!

    Augustinus skriver år 397 i ”Contra epistulam Manichaei quam vocant fundamenti”;
    ”Den prästliga successionen från själva aposteln Petrus biskopsdöme till vilken vår Herre, efter sin uppståndelse, gav uppdraget att föda Hans får, ända tills det nuvarande biskopsdömet, håller mig kvar här [i den katolska kyrkan, min anm.]. Och till sist själva namnet Katolsk, som inte helt utan skäl hör till denna Kyrka enbart, bland så många heretiker. Detta namn katolsk är så speciellt att alla vill bli kallade katolsk. Men om en främling frågar vart den katolska Kyrkan finns, vågar ingen heretiker peka ut sin egen basilika eller kyrkobyggnad.” 🙂

    den 10 december 2010 kl 0:13

Kommentera detta inlägg

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>