- basun - https://basun.poluha.se -

Jesus åt inte glass

Jag går på en kurs där vi lär oss att följa Jesus enligt Bergspredikan. Hittills har det handlat mycket om pacifism, klimathotet, den onda kapitalismen och att man för att vara trovärdig abortmotståndare måste ta avstånd från dödsstraff. Lite udda ämnen kan det tyckas. Men så läser vi också Magnus Malms senaste bok Ett hjärta större än världen [1]. Och prästen som leder samtalen är vapenvägrare och menar att USA är i Afghanistan för oljans skull. Ja, ni förstår att jag befinner mig i ständig opposition. Det är tydligen min lott i livet.

Ikväll tyckte jag att jag fick till det i en ganska livad diskussion om icke-våld. Prästen menade att 1) vi ska följa Jesus, 2) Jesus tog aldrig till vapen och 3) därför ska vi heller aldrig göra det. Jag frågade: ska vi då inte heller bilda familj? Det kunde prästen inte svara på.  Helt uppenbart är det mycket som Jesus inte gjorde i sitt liv. Han åt aldrig glass, exempelvis. Måste därför en modern lärjunge avstå från glass? Svaret på den frågan är väl: nej, inte nödvändigtvis. Att följa Jesus måste rimligen innebära att ”vara så till sinnes som Jesus Kristus” (Fil 2:5), inte att vandra runt i sandaler i Israel och predika.

Jag lär återkomma om kursen och boken.

Andra skriver om: Jesus [2], Magnus Malm [3], Bergspredikan [4], efterföljelse [5], bära vapen [6], vägra vapen [7]

6 kommentarer (Öppna | Stäng)

6 kommentarer Till "Jesus åt inte glass"

#1 Kommentera Av Kathrin Larsson På 22 oktober 2010 @ 13:18

Precis sådär går mina egna funderingar. Att söka essensen och att vara och handla. Be och arbeta, vilket är komplicerat. Men i dag söker jag tröst. Har varit på sjuksköterskekonferens. Och upplever att ”det kristna” är ute. Man hänvisar gärna till Hippokrates men aldrig till Jesus eller kristedomens inverkan på vård och omsorg. Ja jag kan ju göra det själv. Men var finns kristna sjuksköterskor?

#2 Kommentera Av stefan På 24 oktober 2010 @ 2:21

Enormt nyfiken på vad det vad för en kurs och vad du egentligen gjorde där? 😉

#3 Kommentera Av pelle På 24 oktober 2010 @ 13:38

Det är en av Svenska kyrkans församlingar i närområdet som har en kurs, kanske mer att likna vid en studiecirkel, om efterföljelse. Jag hade mina aningar vilka tyvärr har besannats. Nu är jag kvar mest för att bidra med ytterligare några perspektiv. 🙂 Sedan har väl Magnus Malm något gott att säga också, förstås.

#4 Kommentera Av Martin Nordling På 25 oktober 2010 @ 13:16

Kathrin Larsson: Intressant att man hänvisar till Hippokrates när man tagit bort den del av hans ed där man lovar att inte ha någon del i aborter. Om man skall införa dödshjälp så tar man väl bort den del av eden där man förbinder sig att inte göra något sådant. Det verkar som om man anser att Hippokrates ed kan man ändra efter eget tycke, men man nämner inte Jesus så man har väl insett att man inte kan ändra på HANS åsikter. Ett indirekt erkännande, även om det nu kanske inte får någon praktisk betydelse.

Pelle: Kommentar: I allmänhet så har vi ju bibelns ord om att makten inte bär sitt svärd förgäves. Jag har läst om någon som tyckte att vi kunde lägga ner försvaret och bara möta en eventuell angripare med kärlek! konstigt någ så hör man sällan sådana tankegångar angående polisen; jag tror inte att man får mindre brott om man la ner polisen och bara älskade brottslingarna, det skulle tvärt om bara få den att eskalera.

Läser för övrigt del 3 och 4 av Solzjenitsyns Arkipelagen just nu och kan konstatera att delar av vad han beskriver är som värsta tänkbara scenario vad gäller brottslighet, lite likt Sverige idag faktiskt, men det hör kanske inte hit…

#5 Kommentera Av pelle På 25 oktober 2010 @ 21:29

Tack Martin för dina kommentarer. Jag refererade till Rom 12-13 i diskussionen med prästen men av någon märklig anledning tog han inga intryck.

#6 Kommentera Av Kathrin Larsson På 29 oktober 2010 @ 19:39

Tack Martin.I TV-progammet debatt igår angående samvetsklausulen upplevde jag att dom värden som vår sjukvård bygger på: kärleken till nästan, människans värde, barmhärtigheten,botandet,lindrandet omvårdnaden ,det som Jesus visade oss,är begrepp som saknas hos många. Kvar är individens rättigheter, vårdpersonalens skyldigheter. Jag kan inte ge en god vård om jag inte tillåts ha ett gott samvete! Förresten vem vet i dag vad samvetet betyder för människan?