Skip to main content.


den 25 juli 2010


  Dags för mer läsning

Det finns mycket gott på ledarsidorna i dagens SvD. Johan Wennström skriver om den forskning som finns om hur internet och medievanor påverkar våra hjärnor:

Det tycks som om internet har en betydande inverkan på vår kognitiva funktion, och som om nätet till och med kan rita om våra hjärnors utseende. Carr argumenterar för att hjärnan är mer formbar än vad man tidigare har trott, och att den teknik och de medier som vi konsumerar lindar om trådarna. Internet, ett kaotiskt och flytande medium, har vässat många färdigheter men även begränsat koncentrationsförmåga och minne.

Det finns mycket forskning som stöder bokens tes. Tydligen är det möjligt att se fysiologiska skillnader i hjärnan mellan mer och mindre vana internetanvändare. Förändringen går häpnadsväckande fort när man börjar tillbringa mer tid framför datorn.

Jag måste säga att jag antagligen lider av detta. Innan datorn, innan internet kunde jag ligga och läsa Dostojevskij utan att bli orolig i själen. Jag kommer ihåg det som en stor njutning. Men nu lyckas jag inte, trots tre försök, att ta mig förbi de första 70 sidorna i Brott och straff. Jag står inte ut med alla utvikningar. ”Var är tråden, Fjodor”, nästan ropar jag förtvivlat. Klart, livet är annorlunda nu på en mängd plan. Men på min lediga tid, när barnen och tystnaden har lagt sig, finns så mycket ute på det stora internätet som pockar på min uppmärksamhet. Mycket är bra, förstås. Men jag behöver också ro och den är svår att hitta därute. Därför läser jag lite mer nu. Ni vet vad.

Du kan kommentera, eller pinga från din egen sajt.1 kommentar till “Dags för mer läsning”

  1. Kalle säger:

    En kompromiss är att läsa lite lättsmält kiosklitteratur,tappar du tråden då så är det inte hela världen.

    den 26 juli 2010 kl 16:56

Kommentera detta inlägg

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function show_subscription_checkbox() in /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-content/themes/gila/comments.php:89 Stack trace: #0 /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-includes/comment-template.php(1478): require() #1 /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-content/themes/gila/single.php(41): comments_template() #2 /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-includes/template-loader.php(74): include('/customers/e/7/...') #3 /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/e/7/...') #4 /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/index.php(17): require('/customers/e/7/...') #5 {main} thrown in /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-content/themes/gila/comments.php on line 89