Skip to main content.


den 12 april 2010


  Farliga drömmar om en kärnvapenfri värld

Sarah Palin sade i ett tal i vintras att USA som president behövde en överbefälhavare, inte en lagprofessor. USA:s nya doktrin för mot vilka landets kärnvapen kan användas visar att hon hade rätt. Enligt denna lovar USA att inte använda sina kärnvapen mot kärnvapenfria länder och länder som följer icke-spridningsavtalet (NPT). Charles Krauthammer kommenterar:

Imagine the scenario: Hundreds of thousands are lying dead in the streets of Boston after a massive anthrax or nerve gas attack. The president immediately calls in the lawyers to determine whether the attacking state is in compliance with the NPT. If it turns out that the attacker is up to date with its latest IAEA inspections, well, it gets immunity from nuclear retaliation. (Our response is then restricted to bullets, bombs and other conventional munitions.)
    However, if the lawyers tell the president that the attacking state is NPT-noncompliant, we are free to blow the bastards to nuclear kingdom come.
    This is quite insane. It’s like saying that if a terrorist deliberately uses his car to mow down a hundred people waiting at a bus stop, the decision as to whether he gets (a) hanged or (b) 100 hours of community service hinges entirely on whether his car had passed emissions inspections.

Samtidigt kritiserar Jens Orback i dagens SvD Reinfeldt och Bildt för att vilja för lite på Obamas möte för kärnvapenfrågor. Sverige borde ”initiera en konvention som förbjuder kärnvapen.” Jag suckar frustrerat, tar mig för pannan och känner huvudvärken komma. Men det kommer mer: ”Inom EU måste Sverige, tillsammans med andra kärnvapenfria länder, driva att Storbritannien och Frankrike skrotar sina kärnvapen… Som ett litet europeiskt land kan vi gå längre än USA, vi kan visa vägen.”

Vi ska alltså visa vägen… Snacka om arrogans och bristande självinsikt. Skulle Sverige, som fegt undvek att ta ställning under andra världskriget och fegt valde alliansfrihet under det kalla kriget, visa USA vägen? Hela Europa skulle vara krossat, antingen av nazisterna eller av kommunisterna, om det inte varit för USA:s styrka. Jens Orback agerar som en bortskämd tonåring som aldrig konfronterats av verkligheten och därför tror sig veta allt och vara bäst.

Orback, regeringen och Obama har i alla fall ett gemensamt, de önskar sig nämligen en kärnvapenfri värld. Det vore onekligen härligt. Själv önskar jag mig en helt vapenfri värld, ja en värld där ondska inte längre existerar. Men så vaknar jag och ser att vi inte är där än och att vägen dit antagligen är kantad av mycket kamp mot den ondska som trots allt existerar, hur gärna vi än tänker bort den.

Ponera att USA, Storbritannien och Frankrike skrotar sina kärnvapen för att det vore så fint med en värld utan kärnvapen. På vilket sätt skulle det öka säkerheten i världen? På vilket sätt skulle det få Nordkorea och Iran att överge sina kärnvapenambitioner? På inga sätt alls, är svaret. Faktum är att vi snarare skulle få se början på en ny kapprustning då länderna i Nordkoreas och Irans närhet förstår att de måste stå för sitt försvar helt själva. Som Charles Krauthammer skriver:

Since World War II, smaller countries have forgone the acquisition of deterrent forces — nuclear, biological and chemical — precisely because they placed their trust in the firmness, power and reliability of the American deterrent.
    Seeing America retreat, they will rethink. And some will arm. There is no greater spur to hyper-proliferation than the furling of the American nuclear umbrella.

Så länge ondskan existerar måste de goda beväpna sig. Och de kan inte nöja sig med pistoler när motståndarna har raketer. Sådan är den bistra verkligheten.

Andra skriver om: , , , , , , ,

Du kan kommentera, eller pinga från din egen sajt.2 kommentarer till “Farliga drömmar om en kärnvapenfri värld”

 1. Peo säger:

  Hej Pelle

  Jag tycker att Sverige är som ”den duktiga eleven”. Den som anar vad fröken vill och gör det innan hon hinner blinka. Den som ständigt ska visa sig på styva linan inför alla, så att alla kan tycka att han är duktig.
  Det spelar egentligen inte någon roll vad det handlar om, bara det är modernt och politiskt korrekt.
  Bruna näsor luktar illa…

  den 12 april 2010 kl 23:08
 2. Ulrik Fagerholm säger:

  Frid pelle, på mänskligt plan håller ditt resonemang och de bygger på vad man kan se av historien. En anna point är att det finns bara en som är God och det är Gud Fadern och Herren Jesus Kristus som säger: MITT RIKE ÄR INTE AV DENNA VÄRLDEN: hälsn U

  den 15 april 2010 kl 15:27

Kommentera detta inlägg

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>