- basun - https://basun.poluha.se -

Om konsten att samtala

Bäste läsare!

För snart ett och ett halvt år sedan införde jag möjligheten att kommentera mina inlägg. Jag gjorde det för att få till ett samtal med er. Och det har fallit ganska väl ut. De flesta av mina inlägg kommenteras och det är sällan jag behöver radera någon kommentar. Så ni sköter er väl. Eller ganska väl i alla fall. En sak som frustrerar mig är att samtalet ofta bara tar slut utan att jag vet varför. Jag anstränger mig ganska mycket med att besvara era synpunkter och frågor. Men vid flera tillfällen den sista tiden har mina svar lämnats helt okommenterade. Detta varken förstår jag eller kan sympatisera med.

På nätet bör gälla samma regler som i ett vanligt samtal. Det innebär att man inte bara lämnar ett samtal utan förklaring. Det innebär också att om man ställer en fråga eller har invändningar så ger man också en reaktion på det svar jag lämnar. Allt annat är egentligen ganska ohyfsat.

Kommentarsfunktionen finns för att möjliggöra ett samtal med er, inte enbart för att ge er utrymme att reagera på det jag skriver. Som ni säkert förstår är detta ett beteende som jag inte kan reglera fram. Jag är därför beroende av er välvilja.

Eder,
Pelle P

6 kommentarer (Öppna | Stäng)

6 kommentarer Till "Om konsten att samtala"

#1 Kommentera Av HH På 13 februari 2010 @ 23:15

Jag är inte så säker på att man kan förvänta sig samma regler och beteende på nätet som vid ett vanligt samtal. Nya medier och nya kommunikationskanaler har sina speciella egenskaper och egenheter. Det får vi nog leva med, oavsett om vi gillar det eller ej.

Är det t ex säkert att kommentatorerna får veta att deras kommentarer blivit besvarade? Får man ett mejl i det läget? Annars är det väldigt mycket begärt att alla ska komma tillbaka hit och kontrollera om det kommit något svar. Så funkar i varje fall inte jag när jag skriver bloggkommentarer. Och jag känner mig inte det minsta ohyfsad för det.

Om du svarar på detta är det ditt eget val. Jag förväntar mig inget svar och kommer således inte att självmant återvända hit för att leta efter det. Men skulle det trilla in ett mejl om saken så läser jag det förstås.

#2 Kommentera Av Bengt Johansson På 14 februari 2010 @ 2:25

”HH” har en poäng i sin kommentar. Därför slkulle jag vilja föreslå följande nyordning till bloggaren Pelle: Gör det möjligt för besökarna att få ett mejl till den här tråden så fort ett nytt inlägg har inkommit.

Den möjligheten finns nästan på varenda blogg (eller i varje fall väldigt många). Och den servicen har underlättat en hel del för skribenten att fortsätta dialogen. Det är bara att klicka på direktlänken i mejlet – och vips är man tillbaka i debatten…

Vad säger du om det förslaget, Pelle? Du är hemma i datorsvängen och lär säkert greja det här i ett nafs.

#3 Kommentera Av stefan På 14 februari 2010 @ 23:32

Bra att du säger till om det här Pelle. Jag har själv aldrig uppfattat att du vill ha reaktioner tillbaka på de svar du ger (även om det förstås är ganska logiskt). Har aldrig sett andra bloggare framföra sådana önskemål heller. Så jag tror inte det har med ohyfs att göra utan helt enkelt att jag inte tror att folk förstår att du vill detta. Du skulle exempelvis kunna skriva i rutan där man kommenterar vilken kutym som du vill ska gälla för den som vill kommentera.

Nu när jag vet hur du förhåller dig till kommentarerna kommer jag själv att se till att svara på eventuella svar och motargument från din sida (i den mån det nu finns några. håller med dig rätt ofta).

#4 Kommentera Av pelle På 14 februari 2010 @ 23:55

Stefan, det är väl så att det ibland är skönt att få bekräftelse på om det jag skriver ”makes sense” eller inte. Särskilt när jag nu prövar lite nya områden. Blir jag kraftigt ifrågasatt i en kommentar som jag sedan svarar på, är jag väldigt nyfiken på om mitt svar hade någon effekt. Att jag använder ordet ”ohyfs” har att göra med att ingen skulle lämna ett samtal utan kommentar IRL. Och i den utsträckning det går tycker jag att netiketten bör efterlikna etiketten. Nätet är ju inte en helt ny värld.

Bengt, jag började arbeta på en sådan funktion igår kväll. Men något strulade… Återkommer. Men tillsvidare går det alltid att prenumerera på rss-flödet som finns för varje inlägg.

HH, visst är det så att nätdiskussioner skiljer sig från vanliga samtal. Tonen är, exempelvis, oftast råare på nätet. Men måste det vara så?

#5 Kommentera Av pelle På 15 februari 2010 @ 0:17

E-postnotifieringen fungerade visst. Alltså: ny funktion finns nu för att få epost när ytterligare meddelanden postas till inlägget.

#6 Kommentera Av HH På 17 februari 2010 @ 9:34

Hej igen, jag hittade tillbaka hit trots allt. 🙂

Bra att du infört en funktion för notifiering via e-post. Det kommer definitivt att underlätta samtalet på bloggen.

Jag tror inte alls att samtalstonen måste vara råare på nätet. Själv försöker jag hålla en respektfull ton gentemot andra, även om man kanske spetsar till argumenten ibland. Däremot tror jag inte att man kan likna en kommentarsfunktion på en blogg vid ett vanligt samtal. Är det ett samtal du är ute efter så gör sig ett diskussionsforum bättre än en blogg. Kanske är skillnaden inte så stor rent tekniskt, men skillnaden i syfte är åtminstone för mig ganska tydlig. Ett diskussionsforum inbjuder till öppet samtal, medan en blogg huvudsakligen är en megafon för skribenten (en basun om man så vill) som i vissa fall lämnar möjlighet till återkoppling från läsaren. Men samtal är inte grundtanken med en blogg, åtminstone inte som jag förstår den.

Mot bakgrund av detta blev jag mycket förvånad när jag läste ditt ursprungliga blogginlägg.

***

Från Wikipedia:
[1]: en webbplats som innehåller periodiskt publicerade inlägg och/eller dagboksanteckningar
[2]: en inrättning på en sajt där diskussioner om olika ämnen mellan individer kan ta plats