Skip to main content.


den 12 juli 2009


  Vad händer här och i Honduras?

Anledningen till att det inte händer så mycket här på basunen beror på att det händer mycket på andra ställen. Och då tänker jag inte främst på Iran, Honduras, Almedalen och så vidare. Nej, saken är att vi har köpt ett äldre hus som vi ska flytta in i om tre veckor. Och mycket återstår att fixa: sätta upp väv och måla väggar i sovrum, hall och vardagsrum, tapetsera i kök och kontor och nya golv nästan överallt. Så det blir sena kvällar.

Till sällskap har jag den amerikanske radioprataren Dennis Prager. Och det är inte illa. Bland annat har jag förstått att vi bör stödja den nya regeringen i Honduras. Det som har skett där bör inte klassas som en statskupp. Den förre presidenten försökte olagligen få till en ändring i grundlagen så att han skulle kunna bli omvald en andra gång. Efter mycket tumult beordrade landets högsta domstol militären att avsätta presidenten och att en interimsregering skulle tillsättas. Denna regering leds av en minister från samma parti som den tidigare presidenten. Så mitt intryck är att högsta domstolen och militären agerat för att försvara landets konstitution, inte för att roffa åt sig makten. Det var den tidigare presidenten Zelaja som med kuppliknande metoder försökte förlänga sitt mandat. Men omvärlden, förutom Israel och Taiwan, fördömer den nya regeringen. Det är illa.

Läs mer om händelseförloppet i Honduras hos Ethics and Public Policy Center.

Andra bloggar om , .

Du kan kommentera, eller pinga från din egen sajt.3 kommentarer till “Vad händer här och i Honduras?”

 1. Ulf Erlingsson säger:

  Jag startade min sajt för att samla en del bakgrundsdokument om Honduras som inte var enkelt tillgängliga på nätet, eller vars domäner var nere, efter maktskiftet. Då hade jag ingen förutfattad mening om vad som var rätt eller fel, men ju mer dokument och fakta som tillkommit, desto tydligare har det blivit vilka begränsningar det finns på framtida utveckling. Tyvärr kör i stort sett alla världens länder på ett spår som inte kan leda någon vart.

  den 16 juli 2009 kl 19:06
 2. NoiseMaker säger:

  Jag känner några som arbetar med människorättsfrågor i Honduras och jag tror inte de skulle hålla med dig i din förenklade slutsats.

  den 29 september 2009 kl 18:12
 3. Pelle säger:

  Jag är mer intresserad av fakta än åsikter. Återkom gärna med varför dina vänner inte skulle hålla med mig. Och självklart kan mycket mer sägas om vad som egentligen hände i Honduras. Se gärna Ulf Erlingssons blogg nedan.

  den 29 september 2009 kl 21:45

Kommentera detta inlägg

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function show_subscription_checkbox() in /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-content/themes/gila/comments.php:89 Stack trace: #0 /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-includes/comment-template.php(1478): require() #1 /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-content/themes/gila/single.php(41): comments_template() #2 /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-includes/template-loader.php(74): include('/customers/e/7/...') #3 /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/e/7/...') #4 /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/index.php(17): require('/customers/e/7/...') #5 {main} thrown in /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-content/themes/gila/comments.php on line 89