Skip to main content.


den 13 juni 2009


  Aborter och den kristna högern

Ägnar sig den kristna högern för mycket åt abortfrågan och glömmer andra rättvisefrågor? Och resulterar inte det i ett trovärdighetsproblem eftersom det verkar saknas ett verkligt engagemang för utsatta och svaga människor överlag? Ja, detta och mer diskuterades på en god väns Facebook-sida för någon vecka sedan.

Först lite om den ”kristna högern”. Begreppet har ju blivit synonymt med en närmast extremistisk rörelse som, gärna med våld eller andra maktmedel, vill återkristna världen. Och mycket riktigt fanns detta med i kritiken mot den kristna högern. Men denna kritik visar sig alltid vara helt grundlös och så även i detta fall. Ja, ”högerkristna”, i meningen kristna som röstar höger, vill lagstifta mot abort och man är även emot de sista årens lagförändringar som syftat till att jämställa hetero- och homosexuella relationer. Men motivationen bakom dessa ställningstaganden kan ju mycket väl vara, får så är det i mitt fall, att helt enkelt verka för det goda för samhället. Det handlar alltså inte om att följa någon, i snäv mening, kristen agenda.

Överhuvudtaget är kritiken ohederlig. Förvisso saknas ofta, hos högerkristna, ett intresse att, exempelvis, politiskt bekämpa fattigdomen. Men det innebär ju inte att man på ett personligt plan är egoistisk. Tvärtom finns det hos denna grupp människor oftast ett starkt engagemang för utsatta på orten och för att satsa pengar på biståndsprojekt och missionsarbete i tredje världen. Men hjälpen bedrivs inte som ett politiskt projekt utan mer från människa till människa. På vilket detta skulle orsaka ett trovärdighetsproblem i abortfrågan är oklart.

Sedan finns det verkligen inget fel i att låta sina politiska prioriteringar styras av en enda fråga, bara den är tillräckligt viktig. Och abortfrågan är verkligen det. 38053 aborter utfördes förra året. Eller med andra ord, och mer korrekt: 38053 små människor avlivades helt enligt regelboken under 2008. Både antalet och det faktum att aborterna är statligt sanktionerade gör frågan väldigt allvarlig. Det pågår en gigantisk människorättskränkning i vårt land och det är inte många som höjer ögonbrynen. Båda dessa fakta avslöjar vårt lands och vår kristenhets moraliska förfall.

Andra bloggar om: , , ,

Du kan kommentera, eller pinga från din egen sajt.1 kommentar till “Aborter och den kristna högern”

 1. Peo säger:

  Hojt Pelle
  Ville bara att du skulle se detta:
  http://www.dt.se/nyheter/dalarna/article439480.ece
  Jag kan inte förstå hur långt man är beredd att gå för att inte behöva börja lära sig att tygla och hantera sin sexualitet. Visst det är bra att aborttalen kanske sjunker, men gratis p-piller till ungdomar löser ju inte sexhanteringen…

  den 15 juni 2009 kl 10:31

Kommentera detta inlägg

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>