Skip to main content.


den 31 januari 2009


  Får jag döda?

Får jag döda?

Det går inte att svara på den frågan utan att först ha fått svar på en annan fråga, nämligen: Vad är det som ska dödas? Om min son frågar mig: ”Pappa, får jag döda den här?” och menar en mygga är svaret ja. Skulle han mena sin (än så länge endast påtänkta) lillasyster skulle jag läxa upp honom. Bort med den tanken!

Svaret på frågan skiljer sig alltså beroende på vad det är som åsyftas. Att döda myggor är mer än ok. Det är en god gärning. Att döda katter kan också vara i sin ordning om ingen ägare kan hittas och katten inte kan ta vara på sig. Detsamma gäller övriga djur. Är vissa enkla villkor uppfyllda går det bra att på eget initiativ ta fram geväret. Det är oftast ingen större sak.

Men när det gäller människor är svaret så gott som alltid nej. De undantag som går att tänka sig, exempelvis vid hotfulla situationer eller om ett mycket allvarligt brott begåtts, syftar alla till att värna människan. Att få döda människor bara för att vi har lust till det är otänkbart. Denna höga värdering av det mänskliga livet utgör ett fundament för det civiliserade samhället.

Får jag då döda ett foster?

Svaret på den frågan är att det beror på vad det är. Det duger inte att som exempelvis s-kvinnorna Carina Hägg och Nalin Pekgul har sagt att den viktiga frågan är vem som ska få fatta beslutet om att döda. För att svara på den frågan, måste fostrets ”ontologiska status” först avgöras. Är fostret endast en cellklump, att likna vid en blindtarm, ja då får dess ägare bestämma över om klumpen ska tas bort eller inte. Men om fostret är en människa, då saknas en ägare som självsvåldigt får avgöra dess framtid. För ingen människa kan ju rättmätigt ägas av någon annan. Slaveriet är avskaffat och det med rätta.

Så, vad är då ett foster?

Fostret växer och är därför en levande varelse. Fostret har mänskliga föräldrar och måste därför, precis som sina föräldrar, tillhöra människosläktet. Därför bör vi med säkerhet, utan att blanda in specifikt religiösa föreställningar, kunna säga att ett foster är en levande människa.

Eftersom fostret är en människa måste svaret bli att, nej, man får inte döda ett foster. Men eftersom våra lagar tillåter det kommer man inte att straffas för det, om man nu skulle besluta sig för att döda sitt foster. Och det talar för att lagen borde förändras så att Sverige med rätta skulle kunna kallas ett civiliserat land.

(Brett Kunkle har inspirerat mig till detta inlägg.)

Andra bloggar om: , , , , ,

Du kan kommentera, eller pinga från din egen sajt.6 kommentarer till “Får jag döda?”

 1. Anders säger:

  Hej Pelle
  Tack för dina tankar. Håller med dig.
  Försöket dessutom skriva ut det men det misslyckades! Kan du kolla upp vad som är fel med ”Skriv ut” ? Det verkar inte fungera på någon av dina artiklar.
  Allt gott
  //Anders

  den 2 februari 2009 kl 8:22
 2. Pelle säger:

  Nu ska det gå att skriva ut inlägget. Prova igen!

  den 3 februari 2009 kl 22:30
 3. Peo säger:

  http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article4428151.ab
  Det är väl ändå förträffligt med abort, och här visar det sig med all tydlighet…

  den 16 februari 2009 kl 18:26
 4. Pelle säger:

  Ja, jag såg fallet med kvinnan som gjorde abort för att fostret var av fel kön. Det är förstås hemskt. Och det var väl det du menade? Var lite försiktig med ironin…

  den 16 februari 2009 kl 19:26
 5. Enrique Vera säger:

  Jag bara reagerade på att du påstår att döda myggor är en god gärning (?) Tycker du så bara för att de är för många, för små, har inget hjärta eller de sticker (gör ont) eller suger blod? Jag vill bara att du reflekterar om du inte är för bekväm. Och tänker på kineser: de är för många, små, har inget hjärta (mot tibetaner), de skjuter och förstör. Har vi rätt att döda de? är inte livet liv? har vi rätt att bestämma om andra har rätt till liv eller inte? du har redan kommit fram till svaret men tycker tydligen att djurs liv är inget liv.

  den 17 februari 2009 kl 3:21
 6. Pelle säger:

  Du har hittat en svaghet i mitt inlägg. Att det är en god gärning att döda myggor skrev jag med glimten i ögat. Men det är dumt att skämta när ämnet är så allvarligt. Min poäng är denna: att döda djur, vare sig det handlar om myggor eller katter, är väsensskilt från att döda människor. Jag argumenterar inte för varför det är så, jag bara konstaterar det. Det kallas människovärdesprincipen och är en hörnsten i civiliserade samhällen. Denna handlar inte så mycket om djurens låga värde som om människans höga. Denna princip, exempelvis uttryckt i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, säger att en människa aldrig får utnyttjas för någon annans skull. Varje människa är i det närmaste oändligt värdefull. Därför är det viktigt att ta reda på om fostret är en människa eller ej.

  den 17 februari 2009 kl 22:19

Kommentera detta inlägg

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>