- basun - https://basun.poluha.se -

Ytterligare exempel på massmedias snedvrida rapportering

Här är ytterligare ett litet exempel på hur massmedia snedvrider sin rapportering av USA-valet till Obamas fördel:

En kvinna, Ashley Todd, uppger till polisen att hon blivit misshandlad av en Obama-supporter för att hon sympatiserar med John McCain. I USA fick detta viss uppmärksamhet och både McCain och Obama reagerade. Detta rapporterades av tidningar i USA [1] på eftermiddagen den 23:e. Lite drygt ett dygn senare har kvinnan ändrat sin story och uppger nu att hon inte vet hur hon fått sina skador. Polisen misstänker att de kan vara självförvållade.

När blir det då aktuellt för svenska tidningar att skriva om detta? Jo, först när det stod klart att hennes ursprungliga story inte stämde.

Både SvD [2] och DN [3] har lagt ut TT-AFP:s nyhet på sina hemsidor trots att de inte rapporterade något när alla utgick från att kvinnan talade sanning. Då var det inte en viktig nyhet. Men nu är det det. Och rubriken är ”McCain-anhängare ljög om överfall” trots att det vore mer riktigt att beskriva henne som sinnesförvirrad.

Så kan en totalt irrelevant händelse vändas till McCains nackdel. Och det sker hela tiden. Som jag skrev häromdagen: McCain har två motståndare i kampen om makten – Obama och massmedia.

Andra bloggar om media [4], USA [5], snedvriden rapportering [6]

2 kommentarer (Öppna | Stäng)

2 kommentarer Till "Ytterligare exempel på massmedias snedvrida rapportering"

#1 Kommentera Av Michael Häggqvist På 27 oktober 2008 @ 1:07

Nu måste vi ju i ärlighetens namn erkänna att även republikanerna har sina språkrör som är helt på Mcains sida: Fox news, alla talkshows hosts (radio) Townhall, New republic osv. Dock är demokraternas media i majoritet.
I Sverige är dock media 100% för Obama, det kan bli en chock för de flesta Svenskar när Mcain vinner valet nästa tisdag……

#2 Kommentera Av Pelle Poluha På 27 oktober 2008 @ 9:16

Det stämmer att talk radio i allmänhet stöder McCain. Och att det finns ett antal magasin som är republikanska (National Review, The Weekly Standard + några till, dock ej New Republic som är vänsterliberal). Men Fox News tillhör inte den kategorin utan gör skäl för sin slogan som ”fair and balanced” (för mer om detta, läs [7], [8] och [9]).

Det viktiga i sammanhanget är emellertid var mainstream media står. De stora tv-bolagen och de stora tidningarna är de som når ut till den största publiken. Och där finner vi en väldigt partisk rapportering till Obamas fördel.

Sedan är jag inte lika säker på att McCain vinner valet…