Skip to main content.


den 16 september 2008


  SvD når nya lågvattenmärken i sin bevakning av USA

SvD:s kolumnist Jenny Nordberg kallar sig journalist. Men mycket till research ligger inte bakom hennes artikel om Sarah Palin i gårdagens tidning. Nej, Jenny Nordberg verkar ha läst New York Times, surfat in lite på Daily Kos och Andrew Sullivan och sedan bara kopierat det som står där helt utan egen reflektion och efterforskning. Hon är nu inte den ende som misslyckas med sitt journalistiska uppdrag i bevakningen av Sarah Palin. Liksom George W Bush får hon folk på vänsterkanten att se rött och kasta allt förnuft över bord. Men så är Sarah Palin också ett av de största hoten mot vänstern i USA: hon är framgångsrik, jordnära, folkkär, mor till fem barn, mot aborter, för äktenskapet, jägare, orädd, charmig, intelligent och vacker. Hon har verkliga stjärnkvaliteter. Klart att hon måste tas ner på jorden och förgöras. Jenny Nordberg drar här bara sitt strå till stacken. Hon skriver:

Bekymret är … att hon verkar ha så fruktansvärt dålig koll. Att hon hade missat att läsa den amerikanska konstitutionen innan hon klampade in på ett bibliotek och försökte förbjuda en bok om homosexualitet. Att hon senast häromdagen sade att Irak bär ansvaret för terrorattackerna i New York för sju år sedan. Att hon säger sig kunna hantera konflikten mellan Ryssland och Georgien eftersom ”man kan se Ryssland härifrån”, och nyligen aldrig hade rest längre hemifrån än till Kanada och mycket sällan ens utanför sin egen delstat. Att hon inte tycks vara bekant med begreppet när hon får frågan om vad hon anser om den nuvarande presidentens mission att invadera länder i förebyggande syfte. Att hon ska lösa energikrisen genom att borra upp olja ur Alaskas vildmark som sedan på något mystiskt vis åker raka vägen till en amerikansk mack och gör bensinen så billig, så billig.

Låt oss se på Jenny Nordbergs anklagelser i tur och ordning:

– Sarah Palin har aldrig försökt förbjuda några böcker. Factcheck.org, en sajt utan partilojaliteter eller andra bindningar till kandidaterna, har efterforskat i saken och skriver:

She did not demand that books be banned from the Wasilla library. Some of the books on a widely circulated list were not even in print at the time. The librarian has said Palin asked a ”What if?” question, but the librarian continued in her job through most of Palin’s first term.

– Om kopplingen mellan Irak och 11/9 har Sarah Palin sagt följande i ett anförande till de soldater som med hennes son ska skeppas över till Irak:

You’ll be there to defend the innocent from the enemies who planned and carried out and rejoiced in the deaths of thousands of Americans.

Men eftersom soldaterna ska bekämpa resterna av al-Qaida och al-Qaida låg bakom attackerna den 11/9 tycker jag att det hon säger är helt korrekt.

– Att hon sagt att Alaskas närhet till Ryssland ger henne vissa erfarenheter av internationella relationer är visserligen sant. Det sade hon i ABC News intervju med henne häromdagen. Men orden var faktiskt John McCains och vad kunde Sarah Palin säga annat än att bekräfta.

– Det är sant att hon inte är berest. Hon har besökt Mexiko, Kanada och helt nyligen trupperna i Kuwait och Tyskland. Men på vilket sätt är det ett argument för att hon har ”dålig koll”? Att besöka utlandet är inte en merit i sig. Hon är ingen jetsettare utan har varit på den plats som hon som borgmästare och guvernör ansvarat för.

– I ABC News intervju fick hon frågan vad hon anser om Bush-doktrinen. På detta svarade hon ”i vilket hänseende då?” Utfrågaren lät henne våndas en stund innan han fastslog att Bush-doktrinen innebär att USA har rätt att slå till i förebyggande syfte. Men saken är att det inte finns EN definition av Bush-doktrinen. Charles Krauthammer, mannen som myntade uttrycket, skriver att det existerar åtminstone fyra distinkta innebörder av begreppet Bush-doktrinen och den som utfrågaren Charlie Gibson använde är inte en av dem. Så visst gjorde Sarah Palin rätt i att kasta tillbaka frågan.

– Sarah Palin menar inte att olja i Alaska ensamt löser energikrisen utan det är en av flera energikällor hon vill använda. Hon ägnade energin en stor del av sitt tal inför konventet och det handlade om mer än olja.

Faktum är att Sarah Palin, som kandidat till posten som vice president, har mer erfarenhet och har uträttat mer än demokraternas PRESIDENTKANDIDAT Barack Obama. Men ändå har vi inte hört de svenska journalisterna beklaga sig över att USA riskerar få en president som i sin politiska gärning inte uträttat mer än att kampanja för att bli USA:s president. Sarah Palin kommer att bli vice president om republikanerna vinner valet och kommer med all sannolikhet få möjligheter att växa in i jobbet. Men skulle demokraterna vinna får USA den minst erfarne presidenten genom tiderna. Om detta är det helt tyst.

Dick Erixon har också kommenterat Jenny Nordbergs grundlösa sågning av Sarah Palin.

Andra bloggar om: , , ,

Du kan kommentera, eller pinga från din egen sajt.Kommentera detta inlägg

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function show_subscription_checkbox() in /var/www/poluha.se/basun/wp-content/themes/gila/comments.php:89 Stack trace: #0 /var/www/poluha.se/basun/wp-includes/comment-template.php(1554): require() #1 /var/www/poluha.se/basun/wp-content/themes/gila/single.php(41): comments_template() #2 /var/www/poluha.se/basun/wp-includes/template-loader.php(106): include('/var/www/poluha...') #3 /var/www/poluha.se/basun/wp-blog-header.php(19): require_once('/var/www/poluha...') #4 /var/www/poluha.se/basun/index.php(17): require('/var/www/poluha...') #5 {main} thrown in /var/www/poluha.se/basun/wp-content/themes/gila/comments.php on line 89