- basun - http://basun.poluha.se -

Aftonbladet och hatet

Vilken värld lever Aftonbladets Anders Lindberg i? I sin senaste ledarartikel [1] går han till generalangrepp mot högerns hat. Men hans ton är så hätsk, kritiken så svepande och faktaunderlaget så undermåligt att vi som läsare rimligen måste fråga oss vem det är som hatar.

I inledningen skriver han att om angrepp på muslimer och kvinnor. Sedan övergår han till att tala om angreppen mot mångkultur och feminism som om detta vore samma sak som angrepp på muslimer och kvinnor. Han beskyller Axess och Timbro för att skapa ett nytt, brutaliserat, åsiktsklimat. Och på vilka fakta vilar hans anklagelser? Jo, på ett blogginlägg (från en icke namngiven blogg eller person) och på ett inslag i SVT:s Aktuellt där man diskuterar om invandringen gått för långt med Annie Lööf och Jimmie Åkesson. Ja, ”hatets retorik” svämmar verkligen över…

Vi får också veta att Anders Behring Breivik hatar det politiskt korrekta. Läxan verkar lyda: ”Använd inte det begreppet längre! Om du gör det kommer vi att associera dig med en massmördare!” Men precis som motorvägar kan vara bra trots att Hitler var en hejare på dem, kan begreppet politiskt korrekt ha ett rätt bruk.

Läs även vad andra skriver om Anders Lindberg [2], Aftonbladet [3], Anders Behring Breivik [4], politisk korrekt [5], hatet [6]

5 kommentarer (Öppna | Stäng)

5 kommentarer Till "Aftonbladet och hatet"

#1 Kommentera Av Peo På 13 februari 2012 @ 7:20

Hat är att inte ha rätt åsikt.

#2 Kommentera Av LgS På 13 februari 2012 @ 10:35

Men visst är begreppet PK lite uttjatat. Jag har slutat använda det eftersom det används så ofta av just rasister och andra extrema människor. Det är svårt att komma åt vänsterns monopol (eller åtminstone kraftiga slagsida) på olika områden i media, men man bör nog undvika samma språkbruk som extremhögern. Ibland blir det ”öppet mål” för vänstern när de kan peka på att nynazister och liknande grupper uttrycker sig på samma sätt. Visserligen ett ojust sätt att argumentera på, men många människor går på det tyvärr.

#3 Kommentera Av Peo På 13 februari 2012 @ 10:47

Det är ju sorgligt när demokratin stryper sig själv. När debatter handlar om billiga poäng i stället för försök till lyssnande och förståelse.
Att få makt verkar vara det genomgående temat.

Vi blir ju ordlösa om vi inte får använda ord som massmördare brukat, något som leder till att de får monopol på vårt språk, vilket ju är synnerligen sjukt.

#4 Kommentera Av pelle På 13 februari 2012 @ 11:20

LgS, jag håller med om det. Jag vill bara visa på hur vänstern fungerar och hur de kontrollerar språket. Jag tror att ”politiskt korrekt” fortfarande går att använda men man får vara noggrann med hur man gör det. Så länge vissa sanningar inte får sägas är det befogat att använda sig av ”politiskt korrekt” för att belysa vad som händer.

#5 Kommentera Av Peo På 13 februari 2012 @ 12:14

I get your point, men jag vet inte om det bara gäller vänstern, även om de syns mest…

Men LgS?