Skip to main content.


den 27 november 2010


  Orsaken till konflikten i Mellanöstern (II)

En nyligen gjord opinionsundersökning i Västbanken och Gaza visar att endast 23 procent av palestinierna menar att Israel har en permanent rätt att existera:

Och en majoritet, 58 procent, menar att beväpnad kamp är vägen framåt:

55 procent önskar att en framtida palestinsk stat ska bygga på sharia-lagar:

Som jag skrivit tidigare: så länge en majoritet av palestinierna menar att Israel borde upphöra att existera är chanserna för fred minimala.

854 palestinier har intervjuats. Felmarginalen är tre procent.

Andra skriver om: , , , , , , ,

Du kan kommentera, eller pinga från din egen sajt.8 kommentarer till “Orsaken till konflikten i Mellanöstern (II)”

 1. Dessa mina minsta bröder säger:

  ”så länge en majoritet av palestinierna menar att Israel borde upphöra att existera är chanserna för fred minimala.”

  Hur kan man få någon fred när bosättarrörelsen säger ” Hela landet har Gud givit oss”

  Om du vill lära dej lite mer om konflikten lyssna på ”Människor och tro” sände 26 nov 2010 från Jerusalem. Tithi Hahn och Sören Wibeck besöker bosättare på Västbanken, samtalar med forskare, politiker och människorättsaktivister. De fokuserar på de religiösa undertonerna i konflikten.
  Länk finns på min sida: http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2010/11/manniskor-och-tro.html

  den 27 november 2010 kl 10:35
 2. pelle säger:

  Ska lyssna på programmet. Men att ”bosättarrörelsen” inte vill lämna ifrån sig någon del av Israel betyder inte att det inte kommer att ske. Bosättarna är inte Israel. Den israeliska staten tvingade exempelvis flera bosättare att lämna sina områden i Gaza. Samtidigt kan ju du lära dig lite mer om konflikten genom att läsa historien om Israels tillkomst och om hur de alltsedan 1948 varit under belägring av omgivande länder.

  Hur tolkar du själv den undersökning jag refererar till ovan? Vilka kan fredsutsikterna vara när en överväldigande majoritet av palestinierna önskar staten Israels utplåning?

  den 27 november 2010 kl 12:40
 3. stefan säger:

  Svaren på första och andra frågan är knappt någonting som man ens reagerar på (utom möjligtvis att det öht finns palestinier som tycker att Israel har rätt att existera).

  Mitt i ett av de mest militanta hjärntvättningsområdena i världen står alltså en femtedel av människorna ändå emot den egna sidans politik, trots att de förmodligen anser att det missgynnar dem själva.

  Den tredje frågan är enligt mig den mest talande. En överväldigande majoritet av befolkningen vill alltså se en islamistisk teokrati som statsskick.
  Ruskigt nyfiken på vad ”palestinavänstern” har att säga om det.

  Hittar du undersökningar som visar hur befolkningarna i andra muslimska länder eller områden svarar på den frågan så får du jättegärna lägga upp det på bloggen.

  den 27 november 2010 kl 13:03
 4. Tony säger:

  Siffrorna visar på det man ser och hör från ”palestinska” ledare.

  Sen ser man också att vänsternissarnas stöd för deras åsikter och mål aldrig upphör.

  den 28 november 2010 kl 14:01
 5. pelle säger:

  Stefan, du såg vad palestinavänstern har att säga om siffrorna. De börjar prata om bosättarna istället.

  den 28 november 2010 kl 23:22
 6. jahaja säger:

  854 palestinier har svarat och felmargninalen är 3 procent. jojo, hittade de den felmarginalen i tomma intet. Påminner mer aftonbladet undersökningar där ”sverige tyckt till”… plus att undersökningen är gjord av ett en intresseorganisation för israel. Trovärdigheten är ju inte direkt monumental Du borde ställt dig frågan vilka de intervjuat.

  jag kan åka upp till Norrland och fråga vilka som de kommer rösta på i nästa val. Jag väljer att fråga 856 gruvarbetare vilka de ska rösta på och om 58% procent av mitt urval väljer att rösta på socialdemokraterna så kan jag med andra ord utgå ifrån att socialdemokraterna kommer vinna nästa val? ännu säkrare blir det om jag trollar fram att det är en 3% felmarginal, eller hur?

  ps. vari ligger felmarginalen? I den den totala populationen vilket jag misstänker ej är fallet eller bland de få respondenterna som faktiskt var med i undersökningen.

  den 29 november 2010 kl 0:59
 7. Gunnar Johansson säger:

  Bloggägaren till sajten ”Dessa mina minsta bröder” hänvisar – typiskt nog – till ett inslag i radioprogrammet ”Människor och tro”. Och det är nog ingen tillfällighet. Redaktionen bakom det här programmet har under många år fört en närmast propagandisk och pinsamt enögd och anti-israelisk journalistik.

  Många med mig har mejlat redaktionen gång på gång och påtalat den ensidiga speglingen av konflikten mellan Israel och de omgivande länderna. Men det är som att köra huvudet i väggen. Redaktionen svarar bara med ett ”goddag yxskaft”.

  Den politiska korrektheten frodas på både Sveriges Radio och Sveriges Television. Och i den korrektheten ingår bland annat att få Israel och det judiska folket att framstå i så negativ dager som det bara är möjligt. SR:s utrikesreporter Cecilia Uddén är bara ytterligare ett exempel på den här partiskheten och enögdheten.

  den 29 november 2010 kl 23:20
 8. pelle säger:

  Vad menar du, ”jahaja”, med att det är få respondenter? I Sifomätningar brukar det väl vara mellan 1000-1500 svarande vilket brukar ge en felmarginal på 1-2 procent. Så 854 är väl inte så dåligt. Vg gäller undersökningens urval finns det inga uppgifter om det vad jag kan hitta, mer än att de intervjuat människor från både Västbanken och Gaza. Men det är bara att följa länken för att läsa allt som finns att läsa om undersökningen.

  den 1 december 2010 kl 21:55

Kommentera detta inlägg

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function show_subscription_checkbox() in /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-content/themes/gila/comments.php:89 Stack trace: #0 /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-includes/comment-template.php(1478): require() #1 /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-content/themes/gila/single.php(41): comments_template() #2 /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-includes/template-loader.php(74): include('/customers/e/7/...') #3 /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/e/7/...') #4 /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/index.php(17): require('/customers/e/7/...') #5 {main} thrown in /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-content/themes/gila/comments.php on line 89