Skip to main content.


den 30 juli 2010


  DN och ideologiska lögner

DN:s Niclas Ericsson skrev för några dagar sedan en ledare med rubriken Ideologiska lögner. Den handlar om hur kristna missionärer i Afrika sprider hat mot homosexuella. Med Ericssons ord:

[D]en afrikanska homosexualiteten är ingen importvara. Det är hatet mot de sexuella minoriteterna som kommer utifrån. Moralpaniken i dessa länder när det gäller hbt-personers rättigheter har en tydligt kristen bas.

”En tydligt kristen bas”, skriver han. Det är en allvarlig anklagelse. Han grundar denna anklagelse på ett möte han haft med en ung kristen amerikansk man som menade att kondomer inte hjälper mot hiv eftersom ”viruset är så litet att det tränger igenom porerna i gummit.” Detta, menar Ericsson, är en ideologiskt grundad myt. Och det finns 1000-tals som denne unge man som låter sig styras av en ”kristen högeragenda” i sitt arbete, människor med stora resurser och stor makt. Han baserar också sin anklagelse på att Ugandas president ”anses” ha nära band till en amerikansk kristen rörelse.

Detta är allt han har! En ung kristen man som menar att kondomer inte hjälper mot hiv och ett rykte om Ugandas president. Hur man än vrider och vänder på dessa två uppgifter är det svårt att se hur dessa utgör ”en tydligt kristen bas” för hatet mot homosexuella.

Förvisso är de afrikanska samhällena klart heteronormativa vilket mycket väl kan bero på kristendomens starka inflytande i Afrika. Det är också säkert så att de afrikanska kyrkorna, till skillnad från de västerländska, inte hymlar om att homosex är en synd. För detta behövs inga amerikanska missionärer. Men detta är väsensskilt från att verka för döds- eller fängelsestraff för homosexuella handlingar eller att piska upp hatstämningar mot homosexuella.

Så ägnar sig måhända Ericsson själv åt ideologiska lögner? För någon vecka sedan kunde vi läsa, faktiskt i DN det också, att hiv minskar bland unga i Afrika. Anledningen till att detta sker är att unga skjuter upp sin sexdebut och har färre sexpartners. Artikeln nämner inget om att ökad kondomanvändning skulle ha något att göra med saken. Detta råkar nu vara den medicin som kyrkor, och speciellt den katolska kyrkan, har förespråkat under lång tid. Det är livsstilsförändringar, inte kondomer, som behövs för att råda bot på den galopperande hiv-epidemin i Afrika. Särskilt dramatiska är förändringarna i Uganda.

Men detta budskap ogillas, oberoende av om det fungerar eller ej, av livsstilsliberalerna på DN:s ledarredaktion. Ve den som råkar knysta något om att det vore positivt att vänta med sex. Så något måste ju göras för att svärta ner de kristna som verkar i Afrika och särskilt i Uganda. Då duger det att göra en höna av en fjäder och skylla på fundamentalistiska kristna från USA. Ja, vore det inte för dessa högerkristna skulle vi ha fred i världen och ingen skulle lida av sjukdomar, fattigdom eller svält. Eller så kan man välja att öppna sina ögon och se något av det goda som de tusentals missionärer, amerikanska och andra, utför i Afrika.

Andra skriver om: , , , , , , , ,

Du kan kommentera, eller pinga från din egen sajt.



Kommentera detta inlägg

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function show_subscription_checkbox() in /var/www/poluha.se/basun/wp-content/themes/gila/comments.php:89 Stack trace: #0 /var/www/poluha.se/basun/wp-includes/comment-template.php(1554): require() #1 /var/www/poluha.se/basun/wp-content/themes/gila/single.php(41): comments_template() #2 /var/www/poluha.se/basun/wp-includes/template-loader.php(106): include('/var/www/poluha...') #3 /var/www/poluha.se/basun/wp-blog-header.php(19): require_once('/var/www/poluha...') #4 /var/www/poluha.se/basun/index.php(17): require('/var/www/poluha...') #5 {main} thrown in /var/www/poluha.se/basun/wp-content/themes/gila/comments.php on line 89