Skip to main content.


den 23 mars 2010


  Det går utför

Det går utför för mitt kära USA. I och med söndagens beslut om sjukförsäkringsreformen tar USA att rejält kliv mot ett mer västeuropeiskt samhälle, ett samhälle där medborgarna tar allt mindre ansvar för sig själva och istället förväntar sig att staten ska ta hand om dem. Så här lät det när Obama talade inför entusiastiska studenter:

[audio:obama.mp3]

Kan man reagera med annat än vämjelse över detta? Det han säger är alltså: ”Ni får fortsätta att vara barn och leva på era föräldrar tills ni är 26 år. Ni slipper bli vuxna och ta eget ansvar.” Och budskapet uppskattades. Applåderna ville aldrig ta slut. Ja, ge oss mer! Låt andra människor betala för oss! Det är så skönt att slippa ansvara för sin egen försörjning! Hurra!

Så är det i Sverige idag. Vi applåderar den regering som gör att vi får det bättre materiellt. Vi ser inte att någon måste betala och att ansvaret för vår välfärd är vår egen. Vi vägrar inse att vi går samma väg som Grekland, Spanien och Portugal som levt skyhögt över sina tillgångar under lång tid och nu står på ruinens brant. Det generella välfärdssamhället är en historisk parentes. Eftersom det systematiskt för över resurser från produktiva sektorer till improduktiva utarmas samhället ekonomiskt. Och dess människor förslappas. Vi kommer att slå i backen väldigt hårt.

Detta väntar nu USA. Och inte nog med det. Eftersom USA:s ekonomi redan är väldigt ansträngd har den egentligen inte råd med denna ”reform”. Närmare 1000 miljarder dollar kommer reformen att kosta de närmaste 10 åren, enligt siffror från kongressens budgetkontor. Ser man på tidigare sjukförsäkringssatsningar, som Medicare, blev utfallet närmare 17 gånger mer än beräknat efter 30 år. Så vi talar om stora pengar. Och USA:s ekonomi är redan i klass med Greklands. Så det måste ske nedskärningar. I ett rättighetsorienterat välfärdssamhälle kommer dessa främst att drabba militären. Många jublar säkert över det. Men de är förblindade av sitt USA-hat.

Sanningen är ju att USA har varit garanten för fred och säkerhet i Europa allt sedan andra världskriget. Det är USA som står för trupperna i Afghanistan. Det är USA som håller Nordkorea tillbaka. Det är USA tillsammans med Israel som kan stoppa Iran. Det var USA som avsatte Saddam Hussein och därmed öppnade upp för den andra demokratin i Mellersta östern. Det är USA:s militär som är först framme vid katastrofer, nu senast i Haiti. Vad har egentligen länderna i Europa åstadkommit själva?

Ett svagt USA, ekonomiskt och militärt, kommer att påverka hela världen negativt. Så vi får hoppas på en snabb come-back för den amerikanska högern. Vindarna har vänt till deras fördel nu när sanningen om Obama har blivit tydlig.

Andra skriver om: , , , ,

Du kan kommentera, eller pinga från din egen sajt.10 kommentarer till “Det går utför”

 1. Jonny säger:

  Du undrar vad de Europeiska länderna har åstadkommit själva? För det första skulle inte USA se ut som det gör idag om det inte hade varit för den europesiska invandringen under flera hundra år. Det vi har i Europa som USA saknar är en mycket gammal tradition av kollektiva gemenskaper – alltifrån skrån, gillen, socken- och bystämmor mm. Europa har i stort sett hittat en bättre balans mellan det gemensamma och det individuella. USAs fokus på individens ansvar bottnar säkert i den gamla invandrarmentaliteten där man fick klara sig bäst man kunde på en ny kontinent. Sedan är ju Europa överlägset USA intellektuellt och kulturellt, vilket inte minst bottnar i den urgamla kristna traditionen och alla universitet. USAs insatser under andra världskriget och kalla kriget har dock varit helt avgörande. Det kan ingen ta ifrån dom.

  den 24 mars 2010 kl 7:53
 2. pelle säger:

  Du skriver att USA saknar en tradition av kollektiva gemenskaper. Jag vet inte vad du får det ifrån. Skillnaden mellan USA och Europa är väl främst gemenskapernas frivillighet, inte deras existens och antal. Jag förstår heller inte hur du kan skiva att Europa skulle vara intellektuellt överlägset USA. Varifrån kommer Nobelpristagarna? Och från vilket land kommer de främsta apologeterna? Sedan har jag personligen stort utbyte av den debatt som pågår på andra sidan Atlanten. Så jag ställer mig verkligen främmande till ditt påstående. När jag tänker efter tycker jag även att USA på ett kulturellt plan är starkare än Europa. Vilka är Europas motsvarigheter till Frank Sinatra och Louis Armstrong? Man får gå tillbaka till tiden för Mozart, Beethoven och Bach…

  den 24 mars 2010 kl 21:51
 3. Jonny säger:

  Jo, jag spetsade till det något…en svaghet jag har. Vad jag menar är att Europa genom sin långa intellektuella tradition från kloster och universitet har en något djupare intellektuell jordmån än USA. USA har mer spetskompetens på olika områden, vilket bland annat gett några nobelpris. Givetvis har USA även enstaka intellektuella tungviktare, medan det i många europeiska länder är en livshållning. Europas kollektiva gemenskaper har historiskt sett inte varit förknippade med tvång. Böndernas gemenskap på by och socken nivå gav dem styrka i förhandlingarna med kungamakt. Inte minst i Sverige har vi alltid haft ett starkt lokalt självstyre. Att USA är mer individualistiskt är väl ingen myt, och jag tror i mycket att det bottnar i invandrarmentaliteten. De som invandrade kom ju inte till tryggheten, utan till en oviss framtid där det gällde att klara sig bäst man kunde i egen kraft.

  den 25 mars 2010 kl 7:56
 4. SS säger:

  Pelle,
  Du kan väl ändå inte på allvar mena att detta är ett steg bakåt för USA att erbjuda nästan alla en sjukvårdsförsäkring!
  Problemet med USA:s ekonomi kan lösas på två sätt;
  Kapa i sjukvårdskostnaderna genom effektivisering och begränsa folks möjlighet till stämning.
  Lägg på några kronor på bensinskatten så folk slutar att slösa på en ändlig resurs.
  Ett lands problem ökas inte av att man minskar klyftorna mellan folk.

  den 26 mars 2010 kl 2:45
 5. pelle säger:

  Det är precis vad jag menar. Och jag skriver varför.

  den 26 mars 2010 kl 21:27
 6. Tomas B säger:

  Utan att ta ställning i sakfrågan så reagerade i alla fall jag på TV4:s inslag i ”Nyheterna” den 27 mars om den amerikanska sjukvårdsreformen.

  Man angav helt korrekt att många amerikaner är kritiska mot reformen men iställt för att på ett sakligt sätt redogöra för innehållet i denna, huvudsakligen, konservativa kritik så valde TV4 att intervjua Michael Moore som kritiserar reformen från ett vänsterperpektiv.

  Så befäster svenska journalister en socialdemokratisk världsbild och förvrider den amerikanska debatten för att den ska passa deras egna politiserade syften. Usch!

  den 28 mars 2010 kl 15:36
 7. Ulrik Fagerholm säger:

  Käre Pelle, Hela Bibeln är Guds Ord, således är också Jakobs brev Guds Ord och i det kära Amerika finns det många som tror så och därav kommer också den semitiskt-upplysta altruism som Landet USA å ena sidan företräder. All makt i Himmelen och på Jorden är given Jesus;LYD HONOM; ty Han säger: Varje Människa och varje Land har sin Heder men också sin vanheder. Skall inte mänskligheten så gemensamt och jämlikt som möjligt njuta av den sanna kulturens frukter???+ Vad Jag menar är att vi fick välfärd till priset av OLydnad för Guds Lag och Nåd och det är för Guds Ord som vi skall sätta in stöten.
  Menar du att bara ett fåtal skall få njuta frukterna av mänsklighetens möda???+ mvh Ulrik Fagerholm

  den 5 april 2010 kl 17:39
 8. pelle säger:

  Vad jag menar bör framgå av inlägget. Men för att kort svara på din fråga: Den som arbetar är värd sin lön (1 Tim 5:18) och den late är lysten men får ingenting (Ords 13:4). Sedan finns det en allmän skyldighet att vara generös med sina tillgångar och att hjälpa den fattige. Men detta motsäger inte en nedmontering av välfärdsstaten, tvärtom talar det för det.

  den 5 april 2010 kl 21:41
 9. Ulrik Fagerholm säger:

  Nu blev du mig ännu kärare, men missbruk finns åt båda hållen och vi är mitt uppe i den antikristiska tiden. Förrän Jag studerade till teolog sprang jag fyra år som en skållad råtta på arbetsförmedlingen medan jag jobbade med lovligt talkojobb däremellan.
  Som präst röktes jag ut på grund av en svaghet och livsångest som förökades av den antikristliga tidsandans utmaningar. Av Nåd ”både still fit” och ”obotlig förtidspensionär” medan jag ser hur penningsamlarna koncentrerar jobben till ett fåtal. Vi skall inte skälla på varandra som dumma hundar utan skällande mot det motkristliga vandre vi hemåt vid vår Faders Hand.mvh Ulrik Fagerholm

  den 5 april 2010 kl 22:50
 10. Ulrik Fagerholm säger:

  Hejsan, enligt symbolboken så är nio ett ”skyddstal” för den obskyra världen(helvetet). Därför vill jag i ett inlägg nummer tio igen och igen hänvisa till den Heliga Skrift, Vulgata och andra korrekta tolkningar av Vår GUDS och Skapares för mänskligheten uppenbarade ord….
  T o m en av rök och sprit eller av trötthet och ålderdom sprucken kristen röst tillsägelse är vackrare än något av Frank sinatras världsliga toner och sånger i de fall där de är helttydligt sekulära. Det är min åsikt om Ordet ”Kultur” av.Lat Cultivare =att bruka jorden. Så brukar Gud människan som är tagen av Jorden att Han ger oss själ och Ande och den Helige Ande som Vittnar om Jesus, Förlåtelsen och Skrifterna Lagen Profeterna i Ny testamnetligt Ljus. Ulrik utan hopp att denna kommentar publiceras som den var tänkt.

  den 21 oktober 2014 kl 15:57

Kommentera detta inlägg

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>