Skip to main content.


den 12 mars 2010


  Lisa Magnusson frustrerad över abortfrågan

Vore jag på sämre humör skulle jag kalla Aftonbladets Lisa Magnusson för något nedsättande. Kanske skulle jag kommentera hennes uppenbara ungdom. Kanske skulle jag också skriva något om att hon verkar lika, eller faktiskt lite mer, skärpt än hon ser ut. Och att hon demonstrerar effekten av en anställningspolicy som inte grundar sig på professionella meriter utan istället premierar gapighet och okritiskt tänkande.

Så där skulle jag kunna hålla på. Men det vore ju varken trevligt eller konstruktivt. Så låt mig istället sakligt gå igenom Lisa Magnussons senaste alster. Hon skriver att abort är en fråga som frustrerar henne. Det kan jag sympatisera med. Men det som frustrerar henne är att många verkar tycka att det är fel att använda aborter som preventivmedel. Någonstans där upphör mina sympatier för Lisa Magnusson. Om nu allt liv är heligt, frågar hon, varför ser man inte Ja till Livet demonstrera med plakat där det står att manlig masturbation är mord. Nej, som av en händelse, fortsätter Lisa Magnusson, börjar abortmotståndet först när en spermie ”simmar upp i en kvinna och möter hennes ägg.”

Här undrar jag om Lisa Magnusson överhuvudtaget har försökt att sätta sig in i hur hennes meningsmotståndare tänker. För det är ju inte så att den mänskliga utvecklingen börjar när en spermie eller ett ägg blir till. Mannen och kvinnan går liksom inte omkring och är havande med tusentals (för att inte säga miljontals) barn samtidigt. Nej, ett människoliv uppstår när ägget befruktas med en spermie. Då uppstår en ny och unik mänsklig individ. Allt detta är grundskolebiologi. Man kan även läsa om det på Ja till Livets och MRO:s hemsidor, om man nu skolkade från biologitimmarna.

Så det är inte ”som av en händelse” att abortmotståndet börjar vid befruktningen. Det är då som det mänskliga livet uppstår. Och det är detta liv som Ja till Livet, MRO och alla andra prolife-rörelser världen över värnar. Allt liv är verkligen inte heligt. Och man behöver inte tro på att något är heligt för att vara mot abort. Det räcker med att man tycker det är fel att döda små oskyldiga människor.

Sedan fortsätter Lisa Magnusson att skriva om en brittisk kvinna som efter 18 missfall äntligen föder en dotter. Borde inte hon fördömas av abortmotståndarna eftersom kvinnan spelat ett högt spel med 19 fosters liv varav 18 dog. Lisa är nyfiken, skriver hon, på att veta hur vi som är abortmotståndare tänker här. Ok, Lisa. Lyssnar du? Så här tänker i alla fall jag. Fallet är väldigt mycket mer moraliskt komplicerat än vad aborter är. För det första var det inte kvinnan som dödade de foster som hade börjat växa i hennes mage. Det var naturens gång. Om hon med någorlunda stor säkerhet kunde veta att ytterligare en graviditet skulle leda till missfall, ja då skulle hon kunna klandras. Adoption är verkligen ett alternativ som fler par borde överväga i ett tidigare skede, av väldigt många anledningar. Men kanske skulle hon inte kunna klandras ens då eftersom hon hela tiden ville liv. Abort är något väldigt annorlunda eftersom kvinnan inte vill liv utan död.

Lisa Magnusson menar att vi som värnar människolivet från dess begynnelse egentligen drivs av ett ”sexualmoraliserande förakt inför kvinnor som går och blir med barn fastän de inte har lust att bli mammor.” Det är starka, och lite märkliga, ord att ta till när våra motiv är så enkla att förstå. Vi tycker, helt enkelt, att det mänskliga livet har ett väldigt stort värde från start. En människa är alltid en människa, hur liten och beroende  den än är. Det kan väl inte vara så himla svårt att ta till sig, i varje fall om man är nyfiken.

Andra skriver om: , , , ,

Du kan kommentera, eller pinga från din egen sajt.7 kommentarer till “Lisa Magnusson frustrerad över abortfrågan”

 1. Mats Selander säger:

  Tack Pelle,
  det man kan undra är om tyckare som Magnusson ens är värd ett uns uppmärksamhet. De som tar intryck av henne befinner sig på samma låga argumentationsnivå som hon, och de som inte gör det ser enkelt igenom hennes fånigheter. Man får känslan av att hon har tanketorka. Men även triviala ämnen kan behandlas intelligent. Men för Magnusson är det tvärt om. Hon tar heta och viktiga ämnen och sedan kladdar ner dem med riktigt korkade argument. Men när ändå Aftonbladet publicerar det är det gott att någon avslöjar det för vad det är. Och du gör det så mycket snällare än vad jag skulle göra. Du pekar på dyngan och kastar inte tillbaka den. Snyggt och tack igen!

  den 13 mars 2010 kl 0:26
 2. Markus säger:

  Hej Pelle.
  Att påstå att (manlig) masturbation är detsamma som en provocerad abort är ju helt galet, så där är vi eniga.

  Fast jag är nyfiken på hur heligt det befruktade ägget egentligen är i din föreställningsvärld.

  Vad har du för synpunkter på spiral, p-piller av kombinationstyp och s.k. dagen-efter-piller ? Är användningen av sådana medel detsamma som mord på oskyldiga barn ?

  den 19 mars 2010 kl 0:35
 3. pelle säger:

  Det befruktade ägget är ”heligt” i den bemärkelsen att det är en ny mänsklig individ. Jag undviker att använda ordet ”heligt” eftersom det direkt för tankarna till att man måste vara religiös för att vara emot abort. Men det räcker, som jag skrev i inlägget, att man tar avstånd från att döda små oskyldiga människor.

  Att det befruktade ägget är en mänsklig individ (om än väldigt outvecklad) får som konsekvens att alla former av preventivmedel som INTE förhindrar befruktningen utan faktiskt äggets fortsatta liv i livmodern är att betrakta som abortiva. Det vill säga att de tar livet av en människa. Och det tar jag alltså avstånd från. Med det sagt jämställer jag inte det med mord på födda barn, åtminstone inte på alla plan. Effekten är densamma, ett mänskligt liv förgås. Men intentioner räknas också när vi ska bedöma en handling. Att döda ett litet nyfött barn, exempelvis, kräver en särskild grymhet som få människor har. Att däremot döda ett befruktat ägg, eller ett foster, kan ske mer oreflekterat. Det är förstå allvarligt ändå och alla människor har en skyldighet att ständigt upplysa sitt samvete.

  den 19 mars 2010 kl 22:54
 4. Markus säger:

  Skulle vara intressant att veta vad Mats Selander tycker om spiral, p-piller av kombinationstyp och s.k. dagen-efter-piller också.

  Han brukar ju vara benhård på att abort (med sugklocka, skrapning eller hormoner) är detsamma som mord. Vad tycker egentligen han och MRO om p-piller, spiraler och dagen-efter-piller. Jag hittar inget om de metoderna på MRO:s hemsida.

  den 24 mars 2010 kl 9:54
 5. Mats Selander säger:

  Hej Markus,
  MRO har ingen uppfattning om preventivmedel som är genuint preventiva (som kondom), men vi är emot de preventivmedel som egentligen är abortiva eller som har en abortiv back-up effekt. Många (jag tror alla) p-piller har en sådan back-up-effekt. I synnerhet gäller detta dagen-efter-piller.
  Men vi har inte drivit den här frågan helt enkelt därför att vi inte tror att vår kultur kommer bry sig om vår åsikt så länge man tycker det är okey att döda foster (varav många har utvecklats så långt att alla kan se att det handlar om en liten människa).
  Vår grundvärdering är helt enkelt att vi alla bör respektera det inneboende värdet hos varje människa, alltifrån befruktningen. Hoppas detta svarar på din fråga.
  vänligen
  Mats Selander, ordf. MRO-Människorätt för ofödda

  den 24 mars 2010 kl 21:34
 6. Markus säger:

  Citat från Mats S:
  …vi är emot de preventivmedel som egentligen är abortiva eller som har en abortiv back-up effekt. Många (jag tror alla) p-piller har en sådan back-up-effekt…..

  …Men vi har inte drivit den här frågan helt enkelt därför att vi inte tror att vår kultur kommer bry sig om vår åsikt så länge man tycker det är okey att döda foster….

  Tack Mats, det var klargörande. Din inställning är alltså:
  -Först rulla tillbaka aborträtten
  -Sedan ta itu med p-pillren.

  Det är väl så att ni inte har så stor framgång med era anti-abort-aktiviteter, och ni har väl insett att framgången skulle bli ännu mindre om ni gick ut och propagerade explicit mot spiral, p-piller och dagen-efter-piller.

  Skönt att få det svart på vitt.

  den 25 mars 2010 kl 14:48
 7. Kathrin Larsson säger:

  Bra Pelle.

  den 12 november 2010 kl 19:22

Kommentera detta inlägg

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function show_subscription_checkbox() in /var/www/poluha.se/basun/wp-content/themes/gila/comments.php:89 Stack trace: #0 /var/www/poluha.se/basun/wp-includes/comment-template.php(1554): require() #1 /var/www/poluha.se/basun/wp-content/themes/gila/single.php(41): comments_template() #2 /var/www/poluha.se/basun/wp-includes/template-loader.php(106): include('/var/www/poluha...') #3 /var/www/poluha.se/basun/wp-blog-header.php(19): require_once('/var/www/poluha...') #4 /var/www/poluha.se/basun/index.php(17): require('/var/www/poluha...') #5 {main} thrown in /var/www/poluha.se/basun/wp-content/themes/gila/comments.php on line 89