- basun - https://basun.poluha.se -

Bort med antiken, in med maktteorier

Historieprofessorn Dick Harrison ryter till [1] om förslaget att helt skära bort grundskoleundervisningen om antiken och medeltiden:

En medborgare i Sverige bör känna till hur och när riket växte fram, varför vi har kungar och drottningar, varför kulturlandskapet präglas av sockenkyrkor, varför nationsgränserna ser ut som de gör, och så vidare. Att servera allt detta som ett fait accompli till elever vars undervisning i historia begränsas till redogörelser för industrialiseringen, imperialismen och 1900-talet, samt till flummiga och relativistiska diskussioner om historiebruk, är lika vansinnigt som att ersätta undervisningen i matematik, teknik och biologi med ett par telefonnummer till supporttjänster och ägna resten av timmarna till att diskutera den övergripande synen på siffror, maskiner, människor och djur.

I denna anda borde även eleverna lära sig om kristendomens stora inflytande över Sverige och dess utveckling. Bra rutet, Harrison!

PJ Anders Linder kommenterar [2]:

Romare, vikingar och korsfarare tycks också åka ut med huvudet före. Istället ska det bli mer industrialism och 1900-tal – och så inneteorier om historieskrivning som maktutövning, förstås.
    Eleverna ska inte behöva lära sig om Ansgar och Magnus Ladulås, men däremot få filosofera om vem som tjänat på en historieskrivning där sådana gestalter finns med. Man kan kalla det mycket – Harrison använder ord som relativism och flum – men inte kunskapsskola!

Flumskola tycker jag låter som en bra beskrivning.

Andra skriver om: historia [3], antiken [4], medeltiden [5], maktteorier [6], flumskola [7], kunskapsskola [8]

3 kommentarer (Öppna | Stäng)

3 kommentarer Till "Bort med antiken, in med maktteorier"

#1 Kommentera Av Jonny På 17 februari 2010 @ 9:43

Helt vanvettigt förslag som tyvärr delvis återspeglar praktiken i vissa skolor där lärarna redan nu hoppar över dessa epoker. Jag har själv mött lärare på grundskola och gymnasienivå som säger att de anser modern historia vara viktigare för eleverna än äldre för samtidsförståelsen. De tonar ner de långa linjerna. Men vad jag förstår är det än så länge bara ett tjänstemannaförslag. Politikerna måste väl besluta också, så förhoppningsvis kan de sätta stopp för detta synnerligen korkade förslag.

#2 Kommentera Av marcus Hugosson På 17 februari 2010 @ 12:46

Med detta förslag visar alliansen nu att det finns i princip ingen väsentlig skillnad mellan alternativen…. Visst alliansen vill sänka skatten lite till… men ska det vara den enda större skillnaden mellan två tydliga block???

Vi har ett sk. ”kristen” parti som inte bara bevarar abort ”Rätten” de UTÖKAR den till att omfatta även ickeSvenska medborgare!

Regeringen leds nu av en person som är öppet ateist. En person som var en av endast två moderater som röstade för homosexuellt partnerskap när den frågan röstades igenom.
En person som konstant VÄGRAR att möta företrädare för kyrkorna…..

Nu vill de också ta ifrån oss vår historia….

Tro mig: alternativet (sossarna) är absolut inte bättre. Tragiskt att det inte finns några konservativa krafter kvar i riksdagen.

Jag saknar ideologisk värdegrund hos alliansen! Alla måste ju inse, ateist såväl som religiösa, vikten av vår historia?

Skär ner på queer- och feministteorierna så får vi nog med antiken också…..

Jag tror att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen i år. Om det är bra eller dåligt vet jag inte, men av vad de visat på komunnivå så är de inte mycket att hänga i gran heller.

Det blir väl en röst på Kalle Ankapartiet i år….

#3 Kommentera Av Bengt Johansson På 17 februari 2010 @ 23:35

@Marcus:

I mångt och mycket ger jag dig rätt angående alliansregeringens nonchalans gentemot stora delar av svenskarnas kristna värderingar. Och här svek även ”lillebrodern” KD rejält genom att lägga sig platt om homoäktenskapen i stället för att göra den till en kabinettsfråga.

Jag är själv fruktansvärt besviken både på KD och de övriga tre regeringspartierna i det avseendet. Därför blev jag faktiskt glatt överraskad över att få höra debatten i P1-Morgon på onsdagen mellan skolminister Jan Björklund (FP) och vänsterledaren Lars Ohly. Björklund gick här till ett starkt försvar för kristendomens särställning i ämnet religion.

Jan Björklunds parti har tillsammans med vänsterpartierna under senare decennier lett sekulariseringen i samhället. Därför känns det uppmuntrande att han vågar vara så pass frimodig i den här frågan. Men var håller Göran Hägglund hus?

Var och en kan lyssna till debatten via den här länken:

[9]