Skip to main content.


den 10 december 2009


  Bästa fredspristalet någonsin

Från Dick Erixon får jag höra om Obamas alldeles, och förvånansvärt, lysande tal som han höll när han mottog Nobels fredspris. Några utdrag:

Det kommer tider då nationer ”” själva eller i samarbete ”” anser att militärt våld inte bara är nödvändigt utan också moraliskt rättfärdigt.

Jag möter världen som den är, och kan inte stå likgiltig inför hot mot det amerikanska folket. För missta er inte: ondska existerar på denna jord.

[V]ärlden måste komma ihåg att det inte bara är internationella institutioner ”” inte bara avtal och fördrag ”” som skapat stabilitet efter andra världskriget. Oavsett de misstag vi kan ha begått, råder ett självklart faktum: Förenta Staterna har hjälpt till att skapa global säkerhet under mer än sex årtionden, med blodet från våra medborgare och styrkan hos våra militära förband.

Den tjänstgöring och de uppoffringar som män och kvinnor i uniformer gjort har skapat fred och välstånd, från Tyskland till Korea, och möjliggjort demokrati.

Så ja, krigets instrument har en roll att spela för att uppnå och bibehålla fred.

Har Obama månne blivit en moralisk realist? Jag jublar. (Och visst verkar han ha läst kolumnen av Thomas Friedman för någon månad sedan?)

Läs även vad andra skriver om , , , , , ,

Du kan kommentera, eller pinga från din egen sajt.1 kommentar till “Bästa fredspristalet någonsin”

  1. Lars Flemström säger:

    Det där borde väl vi svenskar begripa. I augusti i år firades utanför Umeå ett jubileum som torde vara unikt i hela världen. Det var den sista dagen i det sista kriget på svensk mark. Men det kom att dröja ytterligare några år innan den långa freden började. Det var den nye kungen Carl XIV Johan som kastade in landet i det stora europeiska kriget mot sitt förra hemland. Sverige fick vara med och diktera fredsvillkoren. Att Norge skiljdes från Danmark hade större betydelse än den olyckliga unionen mellan Sverige och Norge.

    den 13 december 2009 kl 0:54

Kommentera detta inlägg

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>