Skip to main content.


den 24 oktober 2009


  I gott sällskap

Även Stefan Gustavsson lämnar nu svenska skökan. Han skriver:

Det har blivit omöjligt för mig att motivera varför jag ska ge mitt stöd till en maktstruktur – som genom mitt medlemskap och mina pengar förstärks som maktstruktur – samtidigt som den allt för ofta motarbetar den bibliska och klassiskt kristna tron på Jesus Kristus som världens Frälsare och Herre.

Det ska sägas att det främst är kyrkans ledning som avfallit. Tron på Jesus lever fortfarande i många av de lokala församlingarna.

Du kan kommentera, eller pinga från din egen sajt.7 kommentarer till “I gott sällskap”

 1. Lars Flemström säger:

  Har inga planer på att gå ur. Har i stället tankar på att vi borde inrätta att register över präster som firar synden som en kulthandling i kyrkan, så att vi kan undvika dem. Själv vill jag inte bli begravd av en sådan präst. Kan man verkligen lita på att han / hon menar allvar när han /hon säger ”Gud ska uppväcka dig på yttersta dagen”? Om man inte kan lita på att samma präst menar allvar, när han hon / säger ”På Jesu Kristi uppdrag förlåter jag dig dina synder?”

  Verkligen? Är det bara vi heterosexuella som får våra synder förlåtna?

  den 27 oktober 2009 kl 18:13
 2. Anders säger:

  Funderar på att gå ur men vill inte lämna min församling som är mycket levande. Hur ska man göra? Är det verkligen rätt att lämna den församling man har på nära håll för att kyrkans ledning går åt fel håll. Jag tror inte att ledningen får med oss i församlingarna för man kan inte följa Jesus och samtidigt gå åt motsatt håll. Det går möjligen i retoriken men inte i praktiken.

  den 12 november 2009 kl 15:44
 3. Pelle säger:

  Det är en väldigt bra fråga. Jag deltar än så länge i svenskkyrkliga gudstjänster på orten. Bra alternativ saknas. Kanske är det märkligt att fortsätta delta i svenskkyrkliga gudstjänster när man inte längre är medlem, jag vet faktiskt inte. Så här kanske man kan tänka: genom att gå ur protesterar jag synligt mot utvecklingen i kyrkan. Genom att inte betala någon kyrkoavgift blir det en kännbar förlust (nåja) för kyrkans ledning, som ju tror sig välja den linje som ger mest betalt. Men alla människor är välkomna att delta i kyrkans gudstjänster så medlemskap är formellt sett inte nödvändigt.

  Sedan man kanske vill stå under en biskop. Och då finns det ju egentligen bara ett val, nämligen att ställa sig under biskop Anders (Arborelius).

  den 12 november 2009 kl 20:16
 4. Lars Flemström säger:

  Det är fel att gå ur nu. Äktenskapsbeslutet var väntat. Skriv i stället ett brev till kyrkoherden i den församling att du reserverar dig mot beslutet. Om du ska gifta dig, begär att få en präst som inte viger samkönat. Tala med dina släktingar om att du inte vill bli begravd av en präst som viger samkönat.

  Det är inte fel att erkänna biskop Arborelius som Sveriges – under nuvarande förhållanden – informella ärkebiskop. För det behöver du inte gå ur Svenska kyrkan. Som vanlig kyrkomedlem har du ju inte svurit trohet mot din stiftsbiskop.

  Vi måste återta Svenska kyrkan. Därför ska man stanna kvar som medlem. Vi måste organisera en underjordisk kyrka i Svk.

  den 14 november 2009 kl 8:01
 5. Anders säger:

  Det kanske är klokt att stanna kvar just nu. Spontant är det det som jag vill göra just beroend på att den församling i svenska kyrkan som jag tillhör har en kyrkoherde som inte sympatiserar med beslutet i äktenskapsfrågan. Samtidigt är jag beredd att lämna svenska kyrkan som organisation med omedelbar verkan när den underjordiska kyrkan (som Lars pratar om) drar. Samtidgt så kanske det kan vara så att den underjordiska kyrkan faktiskt reformerar svenska kyrkan. vem vet, kanske i samarbete med biskop Anders Arborelius (han har varit på besök i vår församling flera gånger).
  Ju mer jag tänker på detta dessto mer så växer hoppet om en Kyrka där Gud själv får leda på ett bättre sätt – för i vår egen kraft går det ju inte.

  den 19 november 2009 kl 10:32
 6. Lars Flemström säger:

  Anders. Vad menar du med att den underjordiska kyrkan ”drar”?

  Svenska kyrkan är en organisation. Hela denna organisation kan inte sägas vara en kyrka, efter de beslut som tagits. Eller kan man vara både ateist och en del av Kristi lekamen? Nu är det väl inte bara så att en massa ateister är medlemmar i Svk. Utan även sådana som använder Svk för att sprida en ny religion (nygnosticismen). Och de har fått med sig delar av den formella organisationen, i synnerhet högsta ledningen.

  Jag menar således att den verkliga kyrkan finns i Svk (men även utanför Svk, i de övriga kristna samfunden), men att Svk som organisation inte riktigt sammanfaller med Svk som kyrka. Inte nu längre.

  Jag menar således inte att vi ska grunda ett nytt samfund eller ens en ny gudstjänstgemenskap med besvikna Svk-medlemmar som medlemmar. Jag menar att vi i stället ska återta Svk. Men det kräver en ”underjordisk” organisering. Med ”underjordisk” menar jag en register över bekännelsetrogna medlemmar, som själva har begärt att vara med i registret – men att registret inte ska läggas ut på nätet.

  Vi vet ju hur det gick med prästuppropet, som lades ut på nätet. De präster som hade skrivit på uppropet blev trakasserade och inte inbjudna till vissa aktiviteter i och utanför kyrkan. Registret ska uteslutande vara för internt bruk, för att nå ut med kallelser samt främja kontakter mellan likasinnade.

  Tror du inte att de, som nu håller på att ta över Svk, har arbetat underjordiskt i flera år?

  den 21 november 2009 kl 2:17
 7. Anders säger:

  Hej igen Lars
  Jag inser att jag utyckte mig på ett konstig sätt. Det var inte menat så utan jag håller med dig precis i det som du skriver. Vi måste återta Svk.

  den 25 november 2009 kl 8:32

Kommentera detta inlägg

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function show_subscription_checkbox() in /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-content/themes/gila/comments.php:89 Stack trace: #0 /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-includes/comment-template.php(1478): require() #1 /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-content/themes/gila/single.php(41): comments_template() #2 /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-includes/template-loader.php(74): include('/customers/e/7/...') #3 /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-blog-header.php(19): require_once('/customers/e/7/...') #4 /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/index.php(17): require('/customers/e/7/...') #5 {main} thrown in /customers/e/7/f/poluha.se/httpd.www/basun/wp-content/themes/gila/comments.php on line 89