Skip to main content.


den 15 november 2008


  Eftersträva inte att bli älskad

Min dagliga dos av sundhet får jag av den amerikanske radioprataren Dennis Prager. Häromdagen talade han om varför vi inte borde sträva efter att bli älskade. Detta gäller i alla relationer där man utövar någon form av auktoritet, såsom att vara far, chef eller president. Det vi bör sträva efter är snarare att göra det rätta. Och det kan i många fall leda till att vi blir hatade. Tänk exempelvis om Jesus hade eftersträvat att bli älskad av alla när han vandrade här på jorden. Då hade han inte gått till rätta med fariséer och skriftlärda. Och han hade tonat ner sina gudomliga anspråk.

Att vara älskad eller omtyckt behöver därför inte vara något positivt. Det kan betyda att man helt enkelt vikt sig för opinionen. Och här tar Prager Sverige som exempel på ett land som han menar är älskat. Anledning: Sverige gör inget avtryck i världen. Vi var neutrala i förhållande till både nazismen och kommunismen. Men ingen säger heller att de har befriats av Sverige. Däremot är det många som säger att de befriats av Amerika.

Lyssna på klippet (2 minuter):

[audio:http://basun.poluha.se/uploads/2008/11/prager_dont_seek_love.mp3]

Andra bloggar om: ,

Du kan kommentera, eller pinga från din egen sajt.3 kommentarer till “Eftersträva inte att bli älskad”

 1. Michael Häggqvist säger:

  Ja Sverige har ju verkligen resurser och militär för att befria länder….

  Han har fel dessutom, stora delar av Tyskland räddades undan katoliscismens snaror tack vare Sverige, Gustav II Adolf.

  den 16 november 2008 kl 0:13
 2. Johan säger:

  Så sant.

  ”Kärlek” från någon som säger sig älska en på grund av att man är inställsam och inte säger sanningen, gör det rätta eller försvarar det sköna,
  kan omöjligt vara äkta kärlek. Endast kärleken till det sköna, sanna och rätta kan vara genuin och äkta. Allt annat är vrångbilder av kärlek.

  den 16 november 2008 kl 10:07
 3. Esko säger:

  Mycket bra! Det är så självklart egentligen, men som svensk är man ju tyvärr uppfostrad att vara snäll mot alla. Man vill inte stöta sig, man är rädd för att såra någon.

  Men det är bättre med gudsfruktan än människofruktan.

  Tack för inlägget!

  den 16 november 2008 kl 16:17

Kommentera detta inlägg

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>