Skip to main content.


den 10 februari 2008


  Abort och kristenheten

Mats Selander, ordförande för Människorätt för ofödda, skriver om en mycket angelägen sak i en artikel i Världen idag. Det handlar om kyrkans inställning till de kristna som är med och utför aborter. Mats skriver:

Jag kan på rak arm nämna fyra kyrkor där abortpersonal finns i ledande ställning eller som framstående medlemmar. Den skrämmande sanningen är att pånyttfödda, varmt troende kristna är med och utför aborter. Församlingens andliga ledare är ofta helt omedvetna om frågan. De vet varken att gynekologer utför aborter eller att det finns abortpersonal i den egna församlingen. Ofta får jag känslan att pastorer inte vill veta. Det är bekvämare att låtsas om att problemet inte finns.

Detta är ett JÄTTESTORT problem för kyrkan! Hur många kristna kvinnor arbetar inte som barnmorskor? Helt förståeligt är detta ett yrke som lockar kristna. Här finns både kamp, lidande och i slutändan ett nytt liv. Härligt och mycket positivt! Baksidan är att barnmorskorna tyvärr tvingas delta vid aborter. Det finns ingen samvetsklausul i Sverige och så länge detta är fallet går det inte att slippa undan.

Resultatet blir att många kristna inte bara accepterar utan konkret deltar i dödandet av oskyldigt liv. Och när så sker vänder Herren bort blicken. Så står det i Jesaja 1:15-16:

När ni lyfter era händer i bön
vänder jag bort blicken.
Hur mycket ni än ber
lyssnar jag inte.
Ni har blod på händerna.

Tvätta er, rena er!
Låt mig slippa se era illdåd.
Sluta göra det onda

Inte så att det egentligen behövs några bibelord för att förstå att dödandet av oskyldiga är mycket ont. Men raderna från Jesaja ger en förklaring till varför det är så lite Ande i svenska församlingar.

Här krävs omvändelse och bön om förlåtelse. Och barnmorskorna och gynekologerna måste söka sig ett annat arbete. I dagsläget kan man inte vara kristen och samtidigt arbeta som barnmorska eller gynekolog.

Andra bloggar om: , ,

Du kan kommentera, eller pinga från din egen sajt.2 kommentarer till “Abort och kristenheten”

 1. Stina A säger:

  Hej!
  Jag är en troende kristen tjej som länge haft drömmen om att bli barnmorska. Jag är självklart
  mot aborter och accepterar det inte. Jag har därför varit mycket orolig för att jag därför inte kan bli barnmorska.
  Jag har bott i danmark och undersökt hur det är med kristna barnmorskor och aborter. Där är det helt okej att inte acceptera abort. Har man en religös eller politisk grund till att inte acceptera abort, är det fullt förståeligt. Det är helt okej i Danmark. Är det verkligen inte på samma sätt i Sverige? Kan man inte få jobba som barnmorska om man inte accepterar abort? Är jag tvungen att bo i danmark hela mitt liv, om min önskan om att jobba som barnmorska, ska kunna bli uppfylld? Är det ingen skillnad från sjukhus till sjukhus, om man får säga Nej till abort?

  Varför accepteras inte den Fria Viljan här i Sverige? Det handlar om att döda ett barn! Är det inte normalt att säga Nej til det?????

  mvh stina

  den 27 december 2008 kl 12:24
 2. Pelle säger:

  Tidningen Dagen hade en längre serie artiklar nyligen om villkoren för barnmorskor och gynekologer i Sverige. Kolla här:

  Slutsatsen är att det formellt sett inte går att säga nej till att delta vid aborterna. I praktiken går det kanske att på större sjukhus låta andra göra det arbetet. Men svårt blir det. Och ensamt.

  Så är det i Sverige idag. Det är verkligen mörkt på många sätt.

  den 27 december 2008 kl 21:35

Kommentera detta inlägg

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function show_subscription_checkbox() in /var/www/poluha.se/basun/wp-content/themes/gila/comments.php:89 Stack trace: #0 /var/www/poluha.se/basun/wp-includes/comment-template.php(1554): require() #1 /var/www/poluha.se/basun/wp-content/themes/gila/single.php(41): comments_template() #2 /var/www/poluha.se/basun/wp-includes/template-loader.php(106): include('/var/www/poluha...') #3 /var/www/poluha.se/basun/wp-blog-header.php(19): require_once('/var/www/poluha...') #4 /var/www/poluha.se/basun/index.php(17): require('/var/www/poluha...') #5 {main} thrown in /var/www/poluha.se/basun/wp-content/themes/gila/comments.php on line 89